Când luptăm pentru un adevăr, merită să ducem o luptă morală.

Descoperă colecţia de analize ST pe tema gândirii critice.

Raţionarea corectă nu duce obligatoriu la concluzii adevărate. De fapt, se poate să raţionăm perfect logic, dar concluzia la care ajungem să fie neadevărată, dacă premisele au fost false. De aceea, premisele trebuie mereu verificate înainte de a construi pe ele un argument. Se poate însă și să raţionăm incorect, să folosim sofisme, și cu toate acestea să ajungem la o concluzie adevărată. Care dintre cele două scenarii ar fi de preferat? Întrebarea este una capcană, pentru că propune o dilemă falsă. Nu trebuie să alegem între două rele. Există o cale mai bună.

Obţinerea unei concluzii corecte printr-un raţionament greșit apare fie involuntar, fie atunci când cineva caută să manipuleze cu intenţii bune, adică să scurteze timpul argumentării și să-l ajute pe celălalt să ia mai repede o decizie corectă. Nu analizăm aici dilema care apare: E moral să folosești sofisme pentru a convinge pe cineva să accepte o idee adevărată? Este suficient să atragem atenţia că o asemenea strategie de manipulare bine intenţionată poate duce la complicaţii serioase – dacă, mai târziu, persoana manipulată va ajunge să distingă erorile logice folosite de cel care a manipulat-o, există riscul să arunce la gunoi și adevărul (pe care fusese manipulată să-l accepte) împreună cu argumentele manipulatoare.

Un drum spre adevăr fără scurtături îndoielnice

Când luptăm pentru un adevăr, merită să ducem o luptă morală. Dacă avem argumente valide, merită efortul de a-i ajuta pe cei din jur să le înţeleagă și să valideze concluzia adevărată pe baza lor. Deși timpul Său era scurt și miza uriașă, Iisus Hristos nu a recurs la manipularea ucenicilor sau a mulţimii pentru a-i face să îmbrăţișeze adevărul.

De fapt, întreaga istorie a Bibliei relevă un Dumnezeu dispus să aștepte și să investească totul pentru a-i convinge pe oameni de adevăr fără a apela la scurtături îndoielnice. Adevărul durabil se bazează pe argumente durabile. În conflictul Său deschis cu Răul, demonstraţia pe care Și-a asumat-o Dumnezeu va fi în mod necesar completă și absolută, și orice fiinţă creată Îi va recunoaște validitatea și adevărul. Numai atunci istoria păcatului se va încheia în Univers.