Experţi: copiii îşi revin foarte greu după o dramă

60

În lumina tragediei de săptămâna trecută, de la şcoala Sandy Hook, din Newtown, Connecticut, se ridică o întrebare: cum se descurcă de fapt copiii, care nu vor să vorbească deloc despre cele întâmplate?

„Copiii au tendinţa să se opună depăşirii momentului," spune dr. Matthew Biel, director al spitalului psihiatric de copii MedStar de la Universitatea Georgetown.

Mulţi dintre copiii care au fost martori la uciderea colegilor lor nici nu pot să vorbească despre ce au auzit sau au văzut cu nimeni. Dar o metodă prin care, în mod inconştient, încearcă să înţeleagă ce s-a întâmplat este joaca. Folosindu-se de păpuşi sau animale de pluş recrează scena la care au fost martori, chiar de mai multe ori. Nu este nici anormal să se joace de-a poliţiştii şi hoţii, sau să facă pe mortul, mai adaugă dr. Melissa Brymer. De aceea, este o provocare identificarea acelor copii care se luptă atât de tare să înţeleagă ce s-a întâmplat, încât au nevoie imediată de ajutor profesional.

Pentru oameni de orice vârstă redobândirea unei sentiment al siguranţei după supravieţuirea unui asemenea atac poate dura mult timp. Există riscul anxietăţii prelungite, al depresiei şi al sindromului post-traumatic.

Din păcate, există puţine studii specifice pentru sindromul post-traumatic la copii cu vârste atât de mici şi nimeni nu poate spune nici dacă cei mai în vârstă îşi vor reveni mai repede. Per total, studiile despre dezastre naturale sau război sugerează că majoritatea copiilor se recuperează după experienţele traumatice şi un procent mai mic dezvoltă tulburări pe termen lung, precum sindromul post-traumatic. Brymer spune că în studiile ei despre atacurile în şcoli, procentul poate varia de la 10% la o pătrime dintre supravieţuitori, depinzând de experienţa prin care au trecut.

Pentru a-i ajuta, părinţii trebuie să se lase pe mâna copiilor şi nu să îi streseze şi mai tare cu întrebări despre ce s-a întâmplat sau despre ce simt acum. Unii copii pot fi foarte tăcuţi, alţii pot pune o mulţime de întrebări, alţii pot avea coşmaruri sau crize de plâns. Experţii sugerează că dacă aceste comportamente sau alte semne de stres durează mai mult de câteva săptămâni, atunci trebuie evaluaţi de un specialist, scrie AP.