Numărul copiilor infectaţi cu HIV a scăzut în 7 ţări subsahariene

39

Numărul copiilor infectaţi cu HIV, din 7 ţări subsahariene, s-a înjumătăţit, potrivit unui raport al agenţiei HIV/Aids (UNAIDS) a ONU.

În Botswana, Etiopia, Ghana, Malawi, Namibia, Africa de Sud şi Zambia, numărul copiilor infecţati cu HIV la naştere s-a redus cu 50%. De asemenea, s-a observat un progres considerabil în ţări precum Tanzania şi Zimbabwe. În total, în 21 de ţări unde UNAIDS a stabilit ca prioritate protejarea copiilor de infecţia cu HIV, numărul celor infectaţi s-a redus cu 38% din 2009.

Femeilor însărcinate şi copiilor nou-născuţi li se administrează un medicament antiretroviral, ceea ce face ca în mare parte, infecţia cu HIV să fie evitată. Însă dintre cei infectaţi deja, doar 3 din 10 au acces la medicamente pentru a se menţine în viaţă, notează The Guardian.

Ghana este ţara cu cel mai mare progres în acest domeniu, cu o reducere de 79% a copiilor infectaţi, din 2009. Africa de Sud a experimentat o scădere de 63%. La polul opus, însă, se află Angola şi Nigeria, unde numărul de bebeluşi infectaţi a crescut (în Nigeria, la ora actuală sunt 60.000 de copii infectaţi).

Următorul pas pe acest drum este să nu mai existe copii care se nasc cu HIV, iar femeile însărcinate şi mamele care alăptează să poată avea acces la medicamente.