Foamea afectează capacitatea de a lua decizii şi percepţia riscului

76

Foamea ne transformă comportamentul, ne afectează capacitatea de a lua decizii, modifică percepţia riscului şi produce schimbări în creier, spun oamenii de ştiinţă de la Max Planck Institute of Neurobiology din Martinsried.

Studiile realizate pe animale demonstrează că dispoziţia de a asuma un anumit risc creşte sau scade în funcţie de cât de înfometat este animalul. Acelaşi comportament a fost observat ulterior la oameni, care, atunci când le este foame, sunt mult mai dispuşi să-şi asume riscuri financiare decât alţii sătui, notează Science Daily.

Un comportament asemănător au observat la musculiţa Drosophila. Fiinţele din regnul animal percep micile cantităţi de dioxid de carbon drept pericol şi se îndepărtează de locul cu pricina. În experimentele lor, oamenii de ştiinţă au supus musculiţele la un mediu în care au amestecat dioxidul de carbon cu mirosul de mâncare. Musculiţele înfometate au trecut peste aversiunea lor către dioxidul de carbon mai repede decât cele sătule.

Rezultatele au arătat că reacţia pe care o aveau musculiţele la dioxidul de carbon era controlată de două circuite neurale paralele, depinzând de cât de înfometate erau acestea. Grunwald-Kadow, coordonatoarea studiului, a concluzionat că procesele metabolice şi foamea afectează sistemul de procesare al creierului.