Tinerii care se simt graşi au mai multe şanse să fie obezi

14

Tinerii care cred că sunt graşi sau supraponderali, deşi nu sunt, sunt mult mai suspectibili de a creşte să fie obezi, susţin cercetătorii.

„Percepţia despre sine influenţează greutatea la maturitate, mai mult decât se crezuse anterior. Tinerii care cred despre sine că sunt graşi, deşi nu sunt, au un risc mai mare de ajunge adulţi obezi," explică Koenraad Cuypers, cercetător la Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie din Norvegia, unde a fost realizat studiul.

Este primul studiu în care atitudinea tinerilor faţă de propria greutate a fost analizată comparativ cu greutatea la care au ajuns ca adulţi. Cercetătorii cred că stresul este factorul de legătură. Presiunea din partea societăţii poate să ducă la diete care favorizează obezitatea. Acestea includ mâncatul impulsiv, mâncatul nesănătos, dar şi dietele şoc, precum săritul peste mese, în special peste micul dejun, care pe termen lung poate duce la obezitate.

Cele 1.196 de persoane care au participat la studiu, au fost urmărite pentru prima dată în perioada 1995-1997, după care studiul a fost reluat între 2006-2008, când majoritatea aveau deja 24-30 de ani. Jumătate dintre ei aveau o greutate normală, dar între cei care erau supraponderali, 78% dintre ei crezuseră încă de copii că erau supraponderali. Doar 31% dintre fetele care nu se considerase grase ca adolescente au ajuns aşa mai târziu.

„Societatea trebuie să îşi mute centrul atenţiei de pe greutatea corporală, pe nevoia de a dezvolta obiceiuri sănătoase de alimentaţie, cum sunt mesele regulate, dieta variată, importanţa micului dejun, cât şi importanţa somnului şi a activităţilor recreaţionale," explică Cuypers, conform DailyMail.