Lista bolilor rezistente la antibiotice a crescut

164

Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor din SUA au anunţat joi că au mărit lista cu bolile care sunt rezistente la tratamentul cu antibiotice.

Reprezentanţii federali au declarat că gonoreea poate fi tratată doar cu un singur antibiotic, apropiindu-se de situaţia îngrijorătoare în care nu va mai putea fi tratată.

Astfel, gonoreea nu mai poate fi tratată cu ajutorul antibioticelor obişnuite, precum penicilina, ampicilina sau tatraciclina, dar nici a antibioticelor mai noi, din cauză că bacteria care cauzează gonoreea poate suferi rapid mutaţii pentru a se apăra de tratament.

Singurul medicament care poate trata cu succes gonoreea este ceftriaxona. Întrucât s-a ajuns la această situaţie, reprezentanţii federali îi sfătuiesc pe medici să fie precauţi în administrarea tratamentului şi să folosească şi alte medicamente în tratament, nu doar ceftriaxona.

Consecinţele medicale şi sociale ale îmbolnăvirii de gonoree sunt semnificative. Aceasta poate cauza infertilitate la femei şi este un factor de risc major pentru infecţia cu HIV. În medie, un bărbat va fi infectat la fiecare al 4-lea contact sexual cu o femeie infectată, în timp ce o femeie va fi infectată la fiecare al 2-lea contact sexual cu un bărbat infectat.  

Pe lista bolilor care sunt rezistente la tratamentul cu antibiotice se mai află infecţiile cu stafilococi, unele tipuri de tuberculoză, febra tifoidă, malaria şi e-coli.

Aproximativ 25 de mii de oameni mor în fiecare an în Uniunea Europeană din cauza infecţiilor bacteriene rezistente la antibiotice. Ţările cu cele mai ridicate rate ale infecţiilor rezistente, precum Grecia, Cipru, Italia, Ungaria sau Bulgaria, sunt şi cele care au cele mai mari rate de utilizare a antibioticelor.