UNICEF România: „Violenţa împotriva copiilor nu este normală”

446

UNICEF a lansat în România Parteneriatul Global „Opriţi Violenţa Împotriva Copiilor”, alături de Guvern şi alte instituţii şi ONG-uri.

Nu mai puţin de un miliard de copii sunt anual victime ale violenţei la nivel global, iar România are și ea probleme în această privinţă. Anul trecut s-au înregistrat peste 15 mii de cazuri de exploatare, abuz şi neglijare a minorilor, iar acestea sunt doar cazurile raportate. „La nivel de cifre, în România, noi avem 15 mii de cazuri de violenţă raportate, însă acestea nu reflectă în nici un caz dimensiunea reală a fenomenului violenţei, pentru că în spatele fiecărui caz raportat se ascund, spunem noi, peste 100 de cazuri care sunt neraportate.” În acest context, Campania UNICEF are menirea de a atrage atenţia asupra unui fenomen ale cărui forme de manifestare sunt uneori ascunse.

Despina Andrei, manager comunicare şi strângere de fonduri la UNICEF România, a spus la RFI că „ceea ce se întâmplă în România se întâmplă la nivel global şi am plecat de la cifre îngrijorătoare, precum: un miliard de copii sunt anual victime ale violenţei, ale unei forme de violenţă, una din patru fete între 15 şi 19 ani a fost victima unei forme de abuz fizic, patru din cinci copii cu vârste între 2 şi 14 ani sunt supuşi unei forme de disciplină chiar la ei acasă, pentru că ştim deja cu toţii că cele mai multe abuzuri se întâmplă în spatele uşilor închise”.

Prezent la eveniment, prim-ministrul României a declarat că „este responsabilitatea noastră să luăm atitudine împotriva violenţei, exploatării și abuzului, indiferent de forma pe care acestea o îmbracă”. Și ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat faptul că abuzul împotriva copiilor constituie una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din întreaga lume, dar că, în același timp, este una dintre faptele cele mai rar sancţionate de către autorităţi, conform unui comunicat de presă al MAE.

În timp ce violenţa extremă împotriva copiilor este dezavuată în societate, există o toleranţă ridicată faţă de mai multe forme „moderate” de violenţă, cum ar fi neglijarea, pălmuirea, umilirea. „Violenţa asupra copiilor este mai des întâlnită decât se crede. Multe acte de violenţă au loc în spatele uşilor închise și rămân necunoscute. Unele nici nu sunt considerate acte de violenţă și sunt tolerate. Fenomenul violenţei, deși foarte răspândit, este de multe ori invizibil”, comentează UNICEF România pe site-ul propriu. Potrivit organizaţiei, 60% dintre români sunt toleranţi faţă de comportamentele violente în cadrul familiei.

Mai mult, un studiu naţional privind abuzul neglijarea copiilor realizat de Salvaţi Copiii România în 2013, arată că 63% dintre copii sunt bătuţi acasă de către părinţi, iar 20% dintre părinţi consideră că pedeapsa fizică este un mijloc de educaţie. În 2015, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopţie a înregistrat peste 13.500 cazuri de diferite forme de abuz, neglijare și exploatare a copilului, iar în primele nouă luni ale anului 2016 s-au înregistrat peste 10.000 astfel de cazuri. Creșterea numărului de cazuri raportate poate fi un rezultat al faptului că violenţa împotriva copiilor este tot mai puţin tolerată și tot mai mult semnalată. „Chiar și așa, există nenumăraţi copii care suferă în tăcere”, a declarat reprezentatul UNICEF în România, Sandie Blanchet.

În discursul său, Sandie Blanchet a amintit de cazul concret al unei fetiţe în vârstă de 10 ani care locuiește cu părinţii și cu doi fraţi mai mici într-un orășel din judeţul Bacău. Andreea ajută la treburile casei după orele de școală, fiindcă seara, când tatăl ei vine acasă, dacă nu găsește masa gata și casa curată, își bate soţia atât de crunt încât uneori necesită spitalizare. Lipsa mamei este suplinită de fetiţă, care este nevoită să lipsească de la școală pentru a avea grijă de fraţii mai mici. Îi este mereu teamă că tatăl va găsi ceva care nu îi este pe plac și va începe să fie agresiv fizic și verbal faţă de ea. „Din păcate, Andreea și mama ei nu sunt singurele victime ale violenţei”, a subliniat reprezentantul UNICEF în România.

În ciuda unor situaţii de acest gen, „România a făcut pași importanţi în lupta împotriva violenţei asupra copiilor, inclusiv prin ratificarea Convenţiei de la Istanbul, și este una dintre ţările care s-au alăturat printre primele acestui parteneriat global”, a concluzionat încurajator Sandie Blanchet. România este una dintre cele 12 ţări care s-au angajat să ofere servicii complete, coordonate și multi-sectoriale de prevenire și reacţie la violenţă. Aceste ţări sunt dispuse să consolideze legislaţia pentru a proteja copiii împotriva tuturor formelor de violenţă și exploatare.

https://youtu.be/Oz5A6Tif1vk?t=15