Patru obiceiuri dăunătoare pe care le credeai sănătoase

1771

Unele obiceiuri pe care le-am dezvoltat ne fac mai mult rău decât bine pe termen lung. De exemplu, soluţiile dezinfectante folosite în exces şi, surprinzător, chiar spălatul pe dinţi după fiecare masă nu sunt atât de benefice sănătăţii cum credeam.

Se pare că anumite obiceiuri pe care le avem şi pe care le credem benefice pentru organismul noastru ar putea să ne pună, de fapt, sănătatea în pericol. Iată ce listă de astfel de practici nocive am găsit pe site-ul Mother Nature Network.

1. Folosirea excesivă a dezinfectantului pentru mâini – înainte de a deschide flaconul pentru a-ţi igieniza mâinile, uită-te pe ambalajul acestuia pentru a vedea dacă are în compoziţie triclosan. Dacă da, mai bine ai folosi clasica variantă a apei şi săpunului, deoarece această substanţă întăreşte rezistenţa bacteriilor şi a virusurilor la antibiotice. Acelaşi lucru se aplică şi în cazul săpunurilor antibacteriene care au în compoziţie triclosan.

2. Spălatul pe dinţi imediat după fiecare masă – este un obicei care ar trebui amânat sau, mai bine înlocuit cu clătirea gurii cu apă după masă, recomandă medicul stomatolog Greg Diamond. Acest lucru se întâmplă deoarece alimentele şi băuturile pe care le consumi pot depune pe suprafaţa dinţilor o peliculă acidă, iar periajul dinţilor imediat după masă nu face altceva decât să contribuie la distrugerea smalţului dinţilor.

3. Excesul de exerciţii cardio – Joseph Ciccone, specialist în fizioterapie la centrul Columbia Doctors Eastside Sports Therapy din New York, susţine că în cazul în care ne rezumăm exclusiv la astfel de exerciţii fizice, riscăm ca organismul să se obişnuiască cu acest regim, iar în timp vom observa că pierdem mai puţin în greutate. Mai mult mişcarea pe banda de alergat sau pe bicicletele eliptice poate conduce chiar la îngustarea musculaturii şi la rănire. Recomandat este întotdeauna să variezi exerciţiile fizice pentru a lucra toate grupele de muşchi.

4. Prea multe suplimente nutritive – într-o cantitate prea mare, vitaminele pot face rău sănătăţii. De exemplu, în exces, vitamina A poate afecta în mod negativ fătul, iar vitamina C poate provoca probleme gastro-intestinale dacă este ingerată într-o cantitate excesivă. Dr. Christine Rosenbloom, profesor emerit la Universitatea de Stat din Georgia, subliniază faptul că oamenii iau de multe ori astfel de suplimente, chiar dacă nu ştiu cu siguranţă dacă au nevoie de ele sau la ce anume folosesc. Cel mai bine este să îţi iei aportul necesar de vitamine şi nutrienţi direct din produsele alimentare. De exemplu, calciul îl poţi obţine consumând susan sau spanac.

Alte obiceiuri nesănătoase pe care le practicăm fără să ştim că ne fac rău sunt şi consumarea de apă îmbuteliată, săritul peste mesele importante pentru a putea consuma câteva calorii în plus mai târziu, la diverse ocazii, schimbarea frecventă a produselor de îngrijire a pielii, sau utilizarea excesivă a soluţiilor dezinfectante pentru curăţenie, notează Mother Nature Network.