Credinţa partenerului scade la jumătate riscul de infidelitate

1515

Teama de eșec în plan sexual, combinată cu lipsa temerilor privind consecinţele comportamentului sexual îi face pe bărbaţi și, în aceeași măsură, și pe femei să își înșele partenerul. Frica, nu nefericirea în relaţie, este prima cauză a infidelităţii în cuplu, susţine Kristen Mark, doctorand la Universitatea Indiana, într-un studiu publicat de jurnalul Archives of Sexual Behavior.

Cei mai important factor de influenţă asupra infidelităţii în cuplu a reieșit a fi personalitatea sexuală a participanţilor. De exemplu, bărbaţii care au mărturisit că experimentează un grad înalt de excitaţie sexuală erau mai predispuși să înșele decât ceilalţi. În cazul femeilor însă excitabilitatea sexuală nu a fost corelată cu fidelitatea, în schimb a fost corelată cu satisfacţia în relaţie. Sentimentul de incompatibilitate cu partenerul crește cu 2,6%-2,9% riscul ca o femeie să înșele.

Atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaţilor, factorii decisivi ai infidelităţii au fost lipsa temerii privind consecinţele sexului în afara cuplului și teama privind abilităţile sexuale. „Persoanele care au obţinut un scor mare al anxietăţii privind performanţa sexuală s-ar putea simţi mai puţin presaţi de trecutul lor sexual, atunci când au relaţii cu o persoană nouă," indică Mark. Această motivaţie se regăsește atât la femei cât și la bărbaţi, scrie LiveScience.com. Cei care nu se temeau de consecinţele comportamentului sexual, precum sarcina sau bolile cu transmisie sexuală erau mai predispuși să înșele. La fel și persoanele care se îngrijorează cu privire la performanţele lor sexuale (în special capacitatea de a menţine excitaţia și de a avea un orgasm).

„Am văzut că aspectele demografice sunt importante," a concluzionat Mark, confirmând că există indicii potrivit cărora persoane predispuse să înșele în alte domenii ale vieţii vor înșela și într-o relaţie de cuplu. „Însă atunci când incluzi celelalte variabile (teama cu privire la performanţă și lipsa îngrijorării cu privire la consecinţe, n.r.) realizezi că factorii demografici nu sunt nicidecum atât de importanţi."

Deși mai multe studii reprezentative la nivel naţional pentru SUA arătau, prin anii '90, că bărbaţii înșală într-un procent ușor mai ridicat decât femeile: 20-25%, respectiv 10-15%, se pare că în ultimii cinci-șapte ani, diferenţele s-au mai estompat.

Folosind un sondaj online, Mark a investigat datele cu privire la calitatea relaţiei, comportamentele sexuale și fidelitate a 506 de bărbaţi monogami și 416 femei monogame. Nivelurile de infidelitate înregistrate au fost foarte apropiate. Aproximativ 23% dintre bărbaţi și 19% dintre femei s-au implicat într-un comportament sexual care ar fi putut periclita relaţia dacă partenerul ar fi aflat.

Interesant a fost că în urma sondajului, Mark a descoperit că șansele ca cei care au înșelat să fie religioși erau cu 50% mai scăzute decât în cazul celor care nu și-au înșelat partenerul.