Criza economică îi face pe români să viseze la emigrare

130

Criza economică, veniturile mici, lipsa încrederii în sistemul educaţional, lipsa încrederii în autorităţile care guvernează România sunt factorii care îi fac pe românii din aproape orice generaţie să se gândească la emigrare.

Studiul „Impactul crizei economice asupra migraţiei forţei de muncă româneşti" a fost publicat ieri şi arată că în topul ţărilor unde românii se gândesc să emigreze sunt Spania, Italia, Germania, Danemarca, Marea Britanie şi Austria, informează Mediafax. Studiul a fost realizat de Fundaţia Friedrich Ebert România şi arată că mulţi dintre români cred că ţara lor este „săracă, mizeră, coruptă, prost condusă şi lipsită de oportunităţi".

Realizatorii studiului au declarat că mai toate categoriile sociale sunt de părere că „migraţia contribuie la dezvoltarea României", că „ajută persoanele care pleacă să vadă cum se trăieşte în alte ţări", că „migraţia destramă familiile" şi „face ca oamenii să fie interesaţi doar de bani".

Peste 70% dintre românii care lucrează în afara ţării au ales, în 2010, să meargă în Spania şi Italia. În Italia, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o scădere a numărului de români, datele oficiale înregistrate în anul anterior arătând că sunt 887.763 de români care trăiesc în Peninsulă.

În perioada septembrie 2009 – august 2010 a crescut numărul româncelor care au plecat la muncă în străinătate, segmentul principal fiind reprezentat de femei care lucrează la domiciliul angajatorului – îngrijire de bătrâni sau copii, curăţenie.

Bărbaţii români au însă mai mult curaj să plece în afara ţării pentru a munci, fără să aibă un aranjament prealabil. Peste jumătate dintre bărbaţii români pleacă să muncească în alte ţări fără să aibă un contract sigur. De asemenea, studiul a arătat că fiecare român care munceşte peste hotare atrage la muncă în străinătate alţi 3 români.

Studiul arată însă şi o altă faţetă a impactului crizei economice: unii români care lucrau în străinătate s-au întors acasă, 18% dintre aceştia din cauza pierderii locului de muncă, iar 11% dintre ei din cauza reducerii considerabile a veniturilor. La nivelul judeţelor incluse în studiu, 4,5% din gospodării au cel puţin o persoană care s-a întors acasă din cauza dificultăţilor create de criza economică.

Studiul a fost realizat în 71 de comune şi 30 de municipii şi oraşe din judeţele Braşov, Călăraşi, Dolj, Maramureş, Neamţ şi Vaslui. În total au fost intervievaţi 2.974 de români din ţară şi 980 de emigranţi.

(Foto: Dreamstime)