Criza financiară a dus la înmulţirea sinuciderilor în Europa

63

Experţi în sănătate citaţi de BBC afirmă că „aproape sigur" criza financiară a dus la creșterea ratei sinuciderilor din Europa. O echipă de cercetători americani și britanici a analizat evoluţia acesteia asupra persoanelor cu un loc de muncă, în perioada 2007-2009. În 9 ţări din 10 de pe teritoriul Europei s-a constat o creștere a ratei sinuciderilor între 5-17%, scrie publicaţia Lancet.

Deși programele de protecţie socială au ajutat persoanele deprimate de pierderea locului de muncă, se pare că cel mai bun ajutor a venit din partea angajatorilor care au oferit locuri de muncă celor rămași șomeri sau au păstrat locurile de muncă în ciuda crizei. În timpul crizei șomajul a crescut cu o treime. „A fost o răsturnare evidentă. Înainte de criză rata sinuciderilor scădea iar apoi a început să crească în aproape toate ţările studiate. Aproape sigur aceste creșteri sunt legate de criza financiară", explică Dr. David Stuckler, un membru al echipei de cercetare.

Austria a fost singura ţară din cele 10 care nu a cunoscut o creștere a ratei, dat fiind faptul că ţara nu a suferit criza atât de profund ca altele. Dintre ţările care au cunoscut o creștere, la nivelul cel mai de jos este Finlanda iar la polul opus, cu cea mai mare creștere este Grecia. Marea Britanie a cunoscut o creștere cu 10% ajungând la 6,75 sinucideri la 100.000 de locuitori.

Alte observaţii ale studiului pentru aceeași perioadă: a scăzut numărul deceselor cauzate de accidentele de mașină, pentru că în timpul crizei s-a circulat relativ mai puţin decât înaintea crizei; au crescut vânzările de medicamente anti-depresive și, în anii următorii ani, se vor putea vedea efecte ale cancerului și bolilor de inimă ca o consecinţă a vremurilor tensionante de acum.