Ce îi așteaptă pe adolescenţi după Twilight

1288

După succesul seriilor de cărţi Twilight sau Vampire Diaries, unele transpuse pe marele ecran, iar celelalte pe micul ecran, nouă cărţi aşteaptă să fie ecranizate. Acţiunea acestora se învârte în jurul unor oameni-creaturi care să suscite mai departe interesul şi imaginaţia adolescenţilor.

Autori de pretutindeni, împreună cu regizori şi case de producţie, profită de valul creat de poveştile romantice cu vampiri şi vârcolaci pentru a scoate încă câteva cât monştrii mai sunt în tendinţe. Autorii seriei de cărţi Beautiful Creatures (primul volum a fost deja ecranizat) şi-au inventat proprii monstruleţi, după ce au discutat cu studenţi şi rude la vârsta adolescenţei.

Ce vor să vadă adolescenţii?

Cele două autoare au rezumat pentru Time cum s-au schimbat preferinţele tinerilor, după ce piaţa a fost saturată de poveştile de dragoste cu vampiri. Acum vor o poveste din punctul de vedere al unui băiat. Sătui ca mereu fata să fie „victima" îndrăgostită şi să nu aibă nimic special, pe când mereu băiatul e creatura intrigantă, tinerii vor acum ca băiatul să fie muritorul de rând şi fata să aibă toată puterea.

„Şi nu mai vrem vampiri, ne-am săturat de ei. Trebuie să vă creaţi propriile creaturi supranaturale," citează Time. Aşa că autoarele s-au pus pe treabă şi s-au expus opera, la fiecare etapă, criticismului tinerilor, care au comentat „mai rău ca editorii"  până când personajele au devenit desăvârşite.

Aşadar în Beautiful Creatures apar vrăjitori şi vrăjitoare, dar care nu sunt personaje negative. Acestea sunt personaje cu puteri supranaturale, care pot face vrăji revendicate de forţele Binelui sau Răului.

Dar imaginaţia nu se opreşte aici. Autoarea Carrie Ryan a început seria The Unconsecrated în 2009 şi a ajuns la trei cărţi. Ecranizarea este în lucru, ar trebui să apară în cinematografe anul acesta. Povestea se centrează pe experienţa unei fete care trăieşte într-o lume închisă, înconjurată pe toate părţile de pădure. În această pădure trăiesc zombi, care se hrănesc cu oameni şi o singură muşcătură îi poate infecta.

Autoarea seriei Twilight mai iese o dată pe marele ecrane cu o adaptare după cartea The Host, ce trebuie să apară în cinematografe pe 29 martie. În varianta fără vampiri, trebuie să ne ferim de extratereştri. Dar aceştia nu sunt omuleţi verzi care invadează planeta, ci „suflete", paraziţi dintr-o altă lume care încearcă să controleze mintea umană.

O altă serie în a cărei ecranizare autoarea spune că va juca Miley Cyrus, este una bazată pe zâne şi se numeşte Wings. Protagonista este o adolescentă care află că este şi zână. După ce îi cresc aripile trebuie să apere ţinutul zânelor de troli.

O serie în patru părţi despre dragoni a fost preluată de Mandalay Pictures. De data aceasta este vorba despre dragoni care au puterea supranaturală de a se transforma în oameni, care bineînţeles că sunt adolescenţi. Jacinda, personajul principal este o tânără-dragon forţată să trăiască printre oameni, dar care se îndrăgosteşte de un vânător de dragoni.

Filmul The Mortal Instruments: City of Bones va apărea în cinematografe pe 23 august. Clary, o adolescentă normală descoperă că poate să vadă fiinţe care vânează demoni, denumiţi „shadowhunters", deşi nimeni din lumea ei nu poate să le observe prezenţa. Abilitatea ei specială o aduce în contact cu locuitorii din City of Bones, un fel de lume paralelă cu cea reală.

De ce este important să fim atenţi la acest fenomen?

Filmul Twilight a dat peste cap mii de adolescenţi din toată lumea. Într-o lume în care frumuseţea fizică este mai presus de orice, a venit un personaj principal care este prototipul adolescentei nesigure, cu o stimă de sine scăzută şi dificultăţi de adaptare. Văzând că viaţa ei gri şi plictisitoare a fost împlinită odată cu transformarea ei în vampir, tinerii au încredere să spere că un eveniment supranatural le va schimba şi lor viaţa, care cu cât este mai nefericită, cu atât are mai multe şanse de a fi schimbată în final.

O simplă căutare pe internet a expresiei „vampir adolescent" are ca rezultat site-uri cu fotografii sau sfaturi pentru cei care doresc să bea sânge, mijloace prin care cineva poate găsi un donator de sânge şi chiar mărturisiri la prima mână a celor care au făcut-o.

„Cel mai mare pericol este că adolescenţii încearcă să îi imite pe eroii lor şi, în acest proces, ajung să fie invadaţi de forţele răului. Ei nu au nici cea mai mică idee că diavolul şi îngerii lui sunt cât se poate de reali", a declarat pastorul american Mark Driscoll pentru Christian Post.