Terorismul sexual din Piaţa Tahrir

189

Mărturiile femeilor hărţuite sexual în Piaţa Tahrir din Cairo în ultimele săptămâni relatează fapte de o cruzime care șochează. Un raport pus la dispoziţie de un ONG prezintă cazul tulburător, al unei femei ale cărei organe genitale au fost tăiate cu o armă ascuţită, iar pe Internet circulă numeroase filmări realizate cu telefonul mobil în care apar diverse femei, înconjurate de zeci de bărbaţi, smulse din mijlocul demonstranţilor, duse într-un loc izolat și abuzate, notează BBC.

„Unii se prefăceau că mă ajută, dar nu făceau altceva decât să abuzeze și mai mult de mine", mărturisește Shorouk al Attar, care a fost hărţuită împreună cu sora ei în apropierea pieţei Tahrir, în timpul unui protest de anul trecut.

„Era greu să-ţi dai seama cine ajută și cine hărţuiește." În confuzia generată de mulţime, Shorouk își amintește că „îi auzea pe unii din ei cum râdeau". După acest episod tulburător, femeia relatează că, din cauza șocului, a petrecut trei sau patru zile închisă singură în casă: „mă gândeam numai la asta și plângeam; mă întrebam încontinuu: de ce mi s-a întâmplat asta?"

Iar Shorouk nu este singura care se întreabă acet lucru. În luna ianuarie s-au înregistrat chiar și 22 de plângeri de abuzuri sexuale într-o singură zi, numai în Piaţa Tahrir. Un caz celebru de agresiune sexuală din Piaţa Tahrir este şi cel al jurnalistei americane de la CBS Lara Logan, care a fost abuzată timp de 30 de minute de zeci de bărbaţi. Ea a declarat ulterior că a fost „violată cu mâinile". Deși poliţia este prezentă în mulţimile de protestatari, respectul și chiar teama pentru forţele de securitate s-a diminuat considerabil odată cu începutul revoluţiei. În vederea protejării femeilor, anumite grupuri de voluntari au instituit patrule anti-hărţuire sexuală.

„Cel mai crunt caz cu care ne-am confruntat a fost cel în care atacatorul a folosit o armă ascuţită în zonele intime ale unei femei abuzate", a declarat pentru The Guardian Leil-Zahra Mortada, purtător de cuvânt al organizaţiei împotriva hărţuirii sexuale Operation Anti-Sexual Harassment (OpAntiSH).

Nu este clar cine se află în spatele acestor atacuri, dar cei din organizaţie cred că este vorba despre opozanţii protestelor. „Considerăm că aceste atacuri sunt planificate pentru că, de cele mai multe ori, au loc în aceleaşi zone ale Pieţei Tahrir şi sunt folosite aceleaşi metode", a adăugat Mortada. În plus, în luna decembrie, în cadrul unui documentar, au fost intervievaţi mai mulţi bărbaţi care au recunoscut că au fost plătiţi pentru a abuza de femei în Piaţa Tahrir.

În ultimii ani, femeile egiptene au devenit ţinta hărţuirii sexuale, în special în mijlocul mulţimilor, iar protestele recente din Piaţa Tahrir au generat un context favorabil pentru astfel de atacuri.

În zilele în care mulţimea se strânge în Piaţa Tahrir, martorii atacurilor au posibilitatea de a-i anunţa telefonic pe membrii organizaţiei, care trimit echipaje pentru salvarea femeilor. Acestea sunt duse în adăposturile din apropierea pieţei, unde primesc îngrijiri medicale şi consiliere psihologică.

„Brusc, mă trezeam înconjurată de sute de bărbaţi, care mă atingeau sau îmi băgau mâna pe sub tricou şi în pantaloni. Asta nu face decât să ne amintească faptul că suntem extrem de vulnerabile ca femei. Nu ai altceva de ales decât să nu mergi în piaţa Tahrir", a mai povestit o victimă a agresiunilor sexuale.

Peste 83% dintre femeile egiptene şi 98% dintre turiste declară că au fost victimele hărţuirii şi abuzului sexual, potrivit unui studiu realizat în 2010 în capitala Cairo. În plus, 60% dintre bărbaţii intervievaţi au recunoscut că au hărţuit o femeie, în public sau în privat.