Exodul creștinilor sirieni

881

Violenţele la care sunt supuși creștinii din Siria au generat exodul lor în masă către statele învecinate. Comunitatea creștină, însumând aproximativ 2 milioane de membri, cea mai mare din Orientul Mijlociu după cea egipteană, se confruntă în prezent cu pericolul dispariţiei, conform Christian Post.

Conflictul armat neîntrerupt din ultimii doi ani a transformat Siria într-una din cele mai periculoase ţări pentru creștini. La adăpostul războiului și haosului, creștinii au devenit o pradă ușoară pentru agresorii islamiști. Există dovezi că mulţi creştini au fost răpiţi, supuşi violenţelor sau ucişi, iar multe biserici au fost deteriorate sau distruse.

În ciuda operaţiei cardiace recent suferite, arhidiaconul Bisericii Asiriene a Răsăritului, Emanuel Youkhan, face constant călătorii în Liban și Irak, căutând să facă faţă crizei refugiaţilor. „Suntem martori ai unei noi situaţii în care o ţară arabă își pierde minoritatea asiriană. Creștinii asirieni părăsesc ţara în masă din cauza ameninţărilor, a răpirilor, a violurilor și a crimelor. În spatele atacurilor cu bombă, despre care se raportează zilnic, are de fapt loc o «epurare» etno-religioasă, iar Siria va rămâne curând fără creștini", a avertizat Youkhan.

Un raport realizat de jurnalistul suedez Nuri Kino, intitulat „În spatele sârmei ghimpate", aduce informaţii valoroase privind atrocităţile suferite de creştinii din Siria şi eforturile lor de a-și găsi refugiu în ţările învecinate folosindu-se de reţelele de trafic de persoane. Conform raportului, odată ajunși în Liban, refugiaţii caută ajutor la comunităţile creștine locale. Arhiepiscopul George Saliba, din Muntele Libanului, afirmă despre refugiaţi: „Vreau să ajut cât de mulţi pot, dar situaţia nu este sustenabilă. Sute de refugiaţi sirieni ajung la noi săptămânal. Nu mai știu ce să fac."

În altă zonă a Libanului, mănăstirea Sf. Gabriel a pus la dispoziţie 75 de camere neîncălzite pentru 100 de refugiaţi. În alt oraș libanez, patriarhul catolic sirian Ignatius Ephrem Josef III a transformat clădirea unei școli într-un adăpost pentru sute de refugiaţi, dar semnalează faptul că alţii noi continuă să sosească constant. Patriarhul descrie acest process drept „un mare exod care are loc în tăcere". El menţionează că găzduiește, de asemenea, creștini care au părăsit Irakul în urmă cu câţiva ani.

Unii dintre sirieni spun că plănuiesc să stea în Liban până când situaţia se calmează în ţara lor, după care se vor întoarce la casele lor. Mulţi alţii, însă, consideră reîntoarcerea „de neconceput" și fac planuri să emigreze în Europa, fie cu vize valide, fie în mod ilegal, cei mai bogaţi dintre ei fiind dispuși plătind pentru acest lucru chiar și 20.000 de dolari.

Refugiaţii sunt în stare de șoc, făcând referire la evenimentele traumatizante care i-au determinat să-și părăsească ţara – răpirea unei rude, o crimă sau un jaf. Ei simt că reprezintă o ţintă a atacurilor pentru simplul fapt că sunt creștini, iar guvernul nu intervine pentru a le proteja drepturile.

Situaţia din Siria este de-a dreptul catastrofică, a raportat Comitetul Internaţional al Crucii Roșii (CICR), după o vizită de patru zile în această ţară. Civilii sunt uciși și răniţi, milioane de persone au fost reslocate, iar mii au fost date dispărute sau au fost arestate, afirmă directorul operaţional al CICR, Pierre Krahenbuhl.

După doi ani de conflict neîntrerupt, situaţia populaţiei este teribilă, a adăugat Krahenbuhl. Femeile și copiii sunt adăpostiţi în moschei, școli, săli de sport sau alte clădiri publice; mulţi alţii dorm în parcuri sau în pieţe, lipsiţi de igienă sau chiar de condiţiile minime de trai.

Întreaga populaţie siriană suferă din cauza atrocităţilor care au loc în propria ţară, însă creștinii sunt chiar mai persecutaţi, din cauza religiei. Nu există date oficiale complete privind numărul refugiaţilor creștini, iar noi valuri continuă să treacă graniţa, zilnic. Arhidiaconul Youkhana face un apel, spunând că „întreaga lume ar trebui să-și deschidă larg ochii către situaţia lor disperată".