Compozitorul reginei Elisabeta: Muzica clasică nu este o activitate elitistă

51

Sir Peter Maxwell, Maestrul Muzicii pentru Regină, dă vina pe guvern și autorităţile locale pentru eticheta pusă muzicii clasice, catalogată drept elitistă și extremistă. Deasemenea i se pare rușinos că astăzi foarte puţini tineri știu cine este Mozart sau Beethoven.

Atât Peter Maxwell cât și violonista Nicola Benedetti avertizează societatea în legătură cu pericolele creșterii unei generaţii care nu are habar despre marile lucrări ale lumii. Ambii sunt de părere că toţi tinerii ar trebui „puși" să studieze muzică clasică pentru a-i ajuta să înţeleagă umanitatea.

„Sunt sute și mii de tineri care nu au auzit niciodată de Mozart sau Beethoven. Este șocant și o rușine că s-a permis să se întâmple acest lucru. Același lucru este valabil și pentru Shakespeare și Dickens. Arată că unele domenii din sistemul educaţional au luat-o pe un drum greșit", a declarat Maxwell pentru Daily Mail.

Pe baza experienţei sale, compozitorul de 79 de ani susţine că învăţarea unui instrument muzical sau cântatul din voce te face mai isteţ, mai sigur pe tine și te ajută să te integrezi mai ușor.

În situaţia actuală, Maxwell este de părere că suntem în pericol de a pierde secole întregi de muncă și studiu din cauza „influenţei dubioase a cultului celebrităţilor” și a concursurilor de talente fără rost. „Din martie nu voi mai fi Masterul Muzicii pentru Regină, dar plănuiesc să-mi folosesc timpul pentru a face muzica clasică mai accesibilă tinerilor. Suntem în mare pericol de a pierde secole de comori de înţelepciune", a adăugat maestrul.