Cupola de biserică pictată de artiști graffiti

133

Doi artiști graffiti au pictat tavanul unei catedrale catolice din Spania în stil neoromanesc, la cererea preotului Ramon Borr, relatează BBC. „Chiar dacă presa e scandalizată de artiștii graffiti, pentru mine graffiti e pur și simplu o tehnică artistică alternativă", a explicat Borr.

Raul Sanchez Araque, un artist graffiti arestat în numeroase rânduri pentru desenele realizate clandestin pe zidurile orașului spaniol Alicante, a fost foarte surprins când preotul Ramon Borr l-a contactat în vederea pictării cupolei de deasupra altarului bisericii Santa Eulalia, situată în apropiere de Barcelona.

Raul și Rudi, un alt artist graffiti, au lucrat la pictură zece zile și o noapte întreagă, grăbindu-se să o termine la timp înainte de o nuntă. „Le-am spus că va fi nevoie să folosească culori sobre", își amintește Părintele Borr. „Dar ei au spus: «Lăsaţi-ne să încercăm cu culori strălucitoare, și, dacă nu vă place, dăm jos ce-a ieșit»".

Rezultatul a fost un spectacol de culori – albastru, roșu aprins și verde – pe cupola bisericii. Departe de a semăna cu pictura graffiti stradală, rezultatul a fost o adevărată pictură în stil neoromanesc, portretizân-o pe Fecioara Maria împreună cu pruncul Iisus și o mulţime de oameni.

„Numai un artist graffiti și-ar putea da seama că am folosit spray-uri cu aerosoli. Am căutat să mascăm acest lucru", a afirmat Raul. Părintele Borr e încântat de rezultatul artiștilor și se gândește să-i mai cheme și în altă ocazie, pentru a decora în același stil mai mult din biserica sa datând din Evul Mediu.