Cea mai nouă peliculă de la Hollywood vorbeşte despre sacrificiu şi salvare

59

Filmul „Răzbunătorii" („The Avengers") lansat pe 4 mai de studiourile Disney poate părea un film ca oricare altul, dar şi unul care are succesul garantat în box-office.

Personajele sale sunt eroi cunoscuţi şi îndrăgiţi (Iron man, Thor, captain America, Hulk), iar scenariul promite acţiune şi adrenalină. Pe scurt, directorul unei agenţii de menţinere a păcii (numită în film S.H.I.E.L.D. – în traducere „scut") apelează la câţiva super eroi pentru a apăra Pământul de ameninţarea unui duşman, numit Loki. Loki a ajuns pe Pământ deoarece Thor, fratele său, i-a luat tronul. Astfel, din gelozie şi mândrie, Loki doreşte acum să domine planeta Pământ şi să îi facă pe locuitorii ei să-l slujească.

La finalul filmului, eroii sunt pregătiţi să-şi sacrifice viaţa pentru a-l putea opri pe demonicul Loki (un zeu aparţinând mitologiei germane) să distrugă Pământul.

Mai presus de a fi un film interesant despre eroi, criticii de film de pe site-ul american Movie Guide fac o paralelă între subiectul filmului şi câteva elemente creştine, care oferă spectatorului o perspectivă mai înaltă.

„Tema sacrificiului face parte din structura narativă şi reflectă cea mai frumoasă povestire întâmplată vreodată: istoria naşterii lui Iisus, învăţăturile, suferinţa, sacrificiul, moartea şi învierea Sa", scriu autorii.

La finalul acestei paralele, criticii de film declară că Iisus Christos este „Cel mai mare erou care a existat", deoarece viaţa Sa este strâns legată de viaţa noastră. Sacrificiul Său – scriu autorii – este posibilitatea noastră de a ne pocăi, îndrepta şi naşte din nou.