De ce au succes filmele de groază?

258

De ce le place oamenilor să fie speriaţi? La această întrebare au încercat să răspundă câţiva sociologi, explicând astfel succesul unei tradiţii construite în jurul fricii: Halloweenul.

Halloweenul este un prilej anual pentru americani (şi nu numai) să cheltuiască pentru a fi speriaţi. Filmele de groază sunt doar o dimensiune a tradiţiei de Halloween pe care câţiva sciologi au încercat să o explice. "Oamenii se uită la filme de groază pentru că le place să fie speriaţi," este de părere Jeffrey Goldstein, editorul cărţii "Why We Wach: The Attraction of Violent Entertainment" ("De ce ne uităm: Atracţiile entertainmentului violent – t.r.). "Ne alegem felul în care vrem să ne distrăm, pentru că vrem ca acesta să aibă un efect asupra nastră. Este cu siguranţă adevărat că produse ca filmele de groază au efecte considerabile," a mai adăugat Goldstein, citat de LiveScience.

Efectul filmelor de groază, aşa cum notează David Rudd, decan la Facultata de Ştiinţe Sociale şi Comportamentale de la Universitatea Utah (SUA), este că oamenii experimentează mai degrabă o formă de stimulare decât frică. Aceasta este valabil în cazul adulţilor, care realizează că scenele înfricoşătoare pe care le privesc nu reprezintă un pericol pentru siguranţa lor. Spre deosebire de copii, care nu au acumulat suficientă experienţă cât să evalueze corespunzător pericolul, adulţii sunt mai degrabă incitaţi de vederea unui film de groază, nu speriaţi. "Adulţii ştiu că e doar un film," explică Rudd, pe când "copii pot uita acest lucru. Totul ţine de evaluarea pericolului" pe care o "învăţăm în timp, ca parte a ceea ce numim maturizare."

Marius Necula scrie în ediţia din noiembrie a revistei Semnele timpului despre "Chemarea întunericului". Puteţi citi mai multe despre motivele pentru care unii oameni sunt fericiţi atunci când sunt nefericiţi.