Credincioșii duc o viaţă mai bună decât nereligioșii

111

Oamenii credincioși sau religioși duc o viaţă mai bună decât concetăţenii lor mai puţin implicaţi sau deloc interesaţi de religie. Este concluzia unui recent sondaj Gallup.

Americanii foarte religioși au un nivel de viaţă mai bun decât cei ce sunt mai puţin religioși. Conform sondajului, viaţa credincioșilor este mai bună decât a celorlalţi în ceea ce privește comportamentul sănătos, evaluarea vieţii, percepţia asupra mediului de lucru și sănătatea emoţională.

Între explicaţiile oferite sunt aspecte care ţin atât de viaţa de biserică, cât și de relaţia omului cu Dumnezeu. Astfel, socializarea de la biserică, promovarea binelui și a iubirii aproapelui au de-a face cu relaţia omului cu semenul său. Iar încrederea într-o putere superioară, consilierea și perspectiva pozitivă asupra vieţii au de-a face cu relaţia omului cu Dumnezeu.

Identificarea de „oameni religioși" s-a făcut prin prisma răspunsurilor la două întrebări. Una viza importanţa pe care omul o atribuie religiei și cealaltă viza frecvenţa participării la biserică.

S-au identificat ca „foarte religioși" cei care merg săptămânal la un locaș de închinare (biserică, sinagogă, moschee). Ei reprezintă 43,7% din populaţia Americii. Cei „nereligioși" se duc foarte rar sau niciodată la biserică. Ei reprezintă 29.7% din populaţia adultă. Iar cei „moderaţi" sunt cei care nu se consideră în niciuna din cele două categorii, totuși au dat răspunsuri valide la ambele întrebări. Ei reprezintă 26,6% din populaţie.

Sondajul a fost realizat de Gallup pe mai mult de 550.000 de respondenţi în primul semestru al acestui an.