Foto: expoziţie cu secţiuni din creierul lui Einstein, la Londra

155

Secţiuni din creierul laureatului Nobel, Albert Einstein, vor fi expuse pentru prima dată într-un muzeu din Marea Britanie, informează The Guardian.

Piesele fac parte din expoziţia „Brains: The Mind As Matter" din cadrul galeriilor Wellcome Collection din Londra, care include și creierele unui antic egiptean (cel mai vechi specimen cunoscut), cel al unui pionier în IT, Charles Babbage, și al sufragetei Helen Gardner, care și-a donat creierul pentru a combate stereotipurile de gen.

Expoziţia urmărește să prezinte tehnicile de cartare, modelare, tăiere, tratament și conservare a creierelor.

Cele două „felii" din creierul lui Einstein au fost împrumutate, pentru această expoziţie, de la Muzeul Mutter din Philadelphia (SUA), unde au fost expuse pentru prima dată în urmă cu un an. Secţiunile au fost donate de patologul Thomas Harvey, care a afirmat că fiul lui Einstein i-ar fi permis să păstreze creierul pentru cercetări, înainte ca trupul fizicianului să ajungă la crematoriu. Declaraţia lui Harvey este destul de controversată.

Harvey a secţionat creierul în 240 de părţi pe care le-a conservat în borcane cu formol, la el acasă. Nu mai puţin de 46 dintre aceste secţiuni le-a donat ulterior colegului său, William Ehrich care, la rândul lui, le-a donat muzeului din Philadelphia.

Expoziţia din Londra se va încheia pe 17 iunie, cu o proiecţie de interviuri filmate cu cei ale căror creiere au fost expuse.