Încălzirea globală, independentă de acţiunile omului

90

Teoriile conform cărora încălzirea globală este cauzată de emisiile prea mari de dioxid de carbon, este pusă la îndoială de o echipă de geochimişti de la Universitatea Syracuse din New York, care au găsit dovezi ce sugerează că influenţa omului asupra mediului nu este responsabilă pentru fenomen.

În prezent, Panoul interguvernamental asupra schimbărilor climatice al ONU (IPCC) consideră că în urmă cu 500 -1.000 de ani, Europa singură a cunoscut o creştere semnificativă a temperaturilor, ceea ce ar indica că încălzirea globală pe care o experimentăm în prezent, este un fenomen făcut de om.

Însă profesorul geochimist Zunli Lu şi echipa sa, au descoperit dovezi conform cărora nu doar Europa a fost afectată de temperaturi ridicate în trecut, ci fenomenul a fost extins până în Antarctica, întreaga planetă încălzindu-se şi răcindu-se ulterior, în timpul unei „mini-ere glaciare". La acea vreme nu se poate pune problema unei doze prea mari de CO2 eliberate în atmosferă.

Cercetătorii au studiat un mineral rar, numit ikaite, găsit în straturile de gheaţă din Antarctica, formate în perioada încălzirii globale din Evul Mediu, dar şi în „mini-era glaciară" ce a urmat. Studiind izotopii de oxigen din componenţa mineralului, Lu şi colegii săi au stabilit că numărul acestora a scăzut în urmă cu 500-1.000 de ani, fapt ce arată o creştere a temperaturilor şi indică o încălzire la nivel global, nu doar în Europa.

Lucrarea de cercetare va fi publicată la 1 aprilie, în revista de specialitate Earth And Planetary Science Letters, anunţă Daily Mail.