Motive inedite pentru care filmele violente sunt atractive

222

De ce sunt oamenii atrași de filmele care promovează violenţa? Aceasta este întrebarea la care un grup de cercetători de la Universităţile Augsburg, Germania, și Wisconsin, Madison, a încercat să răspundă în cadrul celei de-a 63-a conferinţe a Asociaţiei Internaţionale de Comunicare.

Pentru vizionarea pe scurt a unor scenarii marcate de intensitaţi gradate de violenţă fizică, studiul a antrenat nu mai puţin de 482 de participanţi din Germania și S.U.A., cu vârsta cuprinsă între 18 – 82 de ani și cu nivele educaţionale diferite.

Toţi participanţii au fost ulterior rugaţi să-și expună percepţia cu privire la producţiile urmărite și să-și ierarhizeze preferinţele, așezând în top acele filme pe care ar dori să le vadă în întregime.

Analizând opiniile și alegerile exprimate, cercetătorii au depășit concluziile studiilor anterioare, care arătau că publicul este motivat de simpla plăcere de a experimenta suspansul și fiorul indus de filmele de acţiune, și au relatat că oamenii optează pentru astfel de scenariideoarece le oferă perspective semnificative cu privire la anumite aspecte ale condiţiei umane.

Producţiile de acest gen îi dau omului posibilitatea de a empatiza cu victimele, de a avea admiraţie pentru actele de curaj prezentate, de a surprinde frumuseţea morală în raport cu violenţa sau de a reflecta la propriile impulsuri agresive, a afirmat Anne Bartsch, reprezentantă a Universităţii din Germania. Dacă observaţia reflectă premisele popularităţii filmelor violente, ea nu reflectă însă și consecinţele acestora. Dar oamenii de știinţă au avansat deseori ipoteza că expunerea la violenţă desensibilizează și că, la rândul ei, desensibilizarea generează violenţă. Această ipoteză a fost recent verificată printr-un studiu care a vizat jocurile electronice.