Cum te descrie muzica ta preferată

8857

Dacă vrei să afli mai multe despre o persoană, întreab-o care sunt preferinţele sale muzicale. Potrivit experţilor, această informaţie dezvăluie o mulţime de lucruri inedite despre personalitatea ascultătorului, de la cât de introvertit sau extravertit este, până la nivelul stimei sale de sine sau gradul de creativitate.

„Oamenii își definesc adesea identitatea prin gusturile muzicale, purtând anumite haine, frecventând anumite localuri și folosind anumite tipuri de jargon. Nu e ceva surprinzător că personalitatea ar trebui să fie legată de preferinţele muzicale”, a declarat prof. Adrian North, de la Universitatea Heriot-Watt, citat de Reuters.

Alături de echipa sa, expertul a efectuat cea mai amplă cercetare privind asocierea dintre gusturile muzicale ale unui individ și trăsăturile de personalitate ale acestuia.

La studiu au participat mai mult de 36.000 de voluntari din toată lumea. Aceștia au fost rugaţi să evalueze 104 tipuri de genuri muzicale, în funcţie de propriile lor preferinţe. Apoi, fiecare a luat parte la un test de personalitate.

Rezultatele au arătat că, de exemplu, persoanele care obișnuiesc să asculte muzică clasică au o stimă de sine ridicată, sunt creativi și introvertiţi. De asemenea, și ascultătorii de jazz și blues sunt caracterizaţi de o stimă de sine ridicată, de creativitate și, în plus, sunt firi sociabile și deschise. Cei care ascultă muzică country sunt atât persoane sociabile, cât și muncitoare.

În cazul ascultătorilor de muzică rock și heavy metal însă, experţii au avut parte de o surpriză. Concluziile au arătat că aceștia sunt firi blânde, cu o stimă de sine scăzută, contrar modului în care sunt percepuţi în general. De asemenea, nu sunt persoane foarte muncitoare și nici foarte sociabile, însă sunt caracterizate de creativitate.

„Publicul larg a susţinut un stereotip legat de fanii heavy metal, ca fiind deprimaţi cu tendinţe suicidale și reprezentând un pericol pentru ei înșiși și pentru societate în general. Dar sunt de fapt delicaţi”, susţine prof. North, citat de BBC.

Un alt grup de cercetători a împărţit preferinţele muzicale în cinci mari categorii. Pe baza răspunsurilor a peste 5.000 de voluntari, ei au putut descoperi care sunt trăsăturile de personalitate ce definesc fanii respectivelor genuri muzicale, scrie dr. Todd Kashdan, de la Universitatea George Mason, într-un articol pentru Psychology Today.

Una dintre categorii a inclus muzica suavă, care transmite sentimente de tristeţe, este relaxantă sau romantică (soul, soft rock sau R&B). Cei care ascultă astfel de melodii sunt persoane creative și curioase, deschise către noi experienţe. La fel sunt descriși și fanii muzicii sofisticate, muzică „instrumentală, complexă, inspiraţională, inteligentă” (de exemplu muzica clasică). În plus, aceștia din urmă sunt firi docile și au preferinţe politice liberale.

Următoarea categorie este muzica simplă, „relaxantă, romantică și chiar tristă” (de exemplu mainstream country), ascultată în general de persoane agreabile, dar care nu sunt caracterizate de  curiozitate, creativitate sau de un interes  de „explorare a sentimentelor, valorilor și viselor”, scrie dr. Kashdan.

Muzica intensă, zgomotoasă, cu sunete agresive, distorsionate sau electrice (precum punk sau heavy metal) este preferată de persoanele cu o personalitate dominatoare, caracterizate de „un stil de comunicare impulsiv”.

Același stil de comunicare impulsiv este specific și fanilor muzicii contemporane, (caracterizată de sunete electronice, de exemplu rap sau muzică electronică). Aceștia sunt firi extravertite, agreabile, dar se fac greu de remarcat în cadru social.

 Foto: stockvault.net