Sedentarismul, mai periculos decât fumatul şi obezitatea

894

Pentru femeile cu vârsta peste 30 de ani, sedentarismul reprezintă un factor de risc în ceea ce priveşte bolile de inimă mai mare decât fumatul şi obezitatea, spun oamenii de ştiinţă.

Se pare că până în prezent consecinţele unui stil de viaţă din care lipseşte exerciţiul fizic au fost subestimate sau neglijate. Recent, cercetătorii au ajuns la concluzia că o viaţă sedentară poate provoca boli de inimă la femeile de peste 30 de ani şi nu numai, într-o proporţie mai mare decât alţi factori de risc, notează independent.co.uk.

Un studiu al Universităţii Queensland a arătat că fumatul este cel mai mare factor de risc pentru femeile cu vârste cuprinse între 22 şi 27 de ani, dar după vârsta de 30 de ani această poziţie este ocupată de sedentarism. Cazurile de boli de inimă sunt cele mai răspândite în ţările dezvoltate, iar în spatele acestora se ascund 4 factori de risc: fumatul, obezitatea, hipertensiunea şi sedentarismul.

Cercetătorii, care au publicat rezultatele studiilor în British Journal of Sports, au analizat sănătatea a peste 32.000 de femei, născute în diferite perioade (1921-1926, 1973-1978 şi după 1996). Autorii studiului au elaborat o formulă matematică pentru a calcula riscul pe care îl are populaţia de a suferi de o anumită boală. Pentru ei, formula constă într-o serie de parametrii epidemiologici cu ajutorul cărora calculează în ce proporţie ar putea fi evitată o anumită boală, dacă ar fi eliminată expunerea la un anumit factor de risc.

Prin urmare, au constatat că în timp ce proporţia de femei fumătoare a scăzut pe măsura înaintării în vârstă (de la 28% în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 20 şi 29 de ani la 5% în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 70 şi 79 de ani), numărul femeilor sedentare a crescut odată cu înaintarea în vârstă.

Autorităţile din domeniul sănătăţii avertizează asupra faptului că sedentarismul este din ce în ce mai răspândit. Cercetătorii estimează că, dacă femeile cu vârste între 30 şi 90 de ani ar realiza 150 de minute de exerciţii fizice pe săptămână, ar putea fi evitată moartea provocată de boli cardiace a 2.000 de femei australiene, în fiecare an. Aceştia spun totuşi că nu trebuie neglijaţi nici ceilalţi factori care contribuie la dezvoltarea bolilor cardiace.