VIDEO: Cel mai longeviv cor din lume a împlinit 800 de ani

238

Cel mai vechi cor din lume aniversează 800 de ani de existenţă. Ansamblul se numeşte Thomanerchor, activează în Leipzig (Germania) şi cândva a fost dirijat de însuşi Johann Sebastian Bach.

Corul de băieţi a fost fondat în anul 1212 şi, în prezent, este alcătuit din 92 de copii cu vârste între 9 şi 18 ani. Membrii corului, numiţi Thomaner, locuiesc în internatul Thomasalumnat şi frecventează cursurile şcolii gimnaziale de lingvistică şi muzică Thomasschule zu Leipzig.

Băieţii locuiesc câte nouă sau zece în saloane numite "Stuben", care îşi schimbă anual personalul şi asigură un sistem în care coriştii mai mari au grijă şi sunt responsabili pentru coriştii mai mici. "Asta înseamnă nu doar că băieţii au grijă unii de alţii, ci şi că e posibil să lăsăm 65 de băieţi, de capul lor în Tokyo şi să fim siguri că toţi vor apărea, punctuali, la repetiţie," a declarat pentru The Guardian pastorul Christian Wolff, de la biserica Sf. Thomas.

Anul acesta, la aniversarea a 8 decenii de existenţă, Thomanerchor este sărbătorit în toată Germania şi mai ales în Leipzig, prin expoziţii, ceremonii religioase şi proiecţii de filme documentare despre istoria remarcabilă a corului.

Deşi au supravieţuit, în mod fascinant, celor mai dificile episoade din istoria Germaniei – Războiului de 30 de ani, ciumei, dictaturii lui Hitler, corul se confruntă azi cu o problemă subtilă, dar care i-ar putea fi letală. Devine din ce în ce mi dificil de găsit corişti într-o societate germană în care copiii nu mai sunt familiarizaţi atât de mult cu muzica clasică încât să le placă acest gen.