O scrisoare oferă detalii despre credinţa lui A. Lincoln

218

O scrisoare care oferă o perspectivă asupra credinţei în Dumnezeu a fostului preşedinte american Abraham Lincoln, a fost dată publicităţii în ajunul aniversării a 150 de ani de la debutul Războiului Civil.

Scrisoarea a fost scrisă de William Herndon, în 1866. Herndon a fost avocat şi un confident al preşedintelui Lincoln. „Cunosc prea bine religia domnului Lincoln pentru a-mi permite chiar şi o umbră de îndoială; el este sau, cel puţin a fost, un teist şi un raţionalist, negând tot ce este neobişnuit – revelaţia sau inspiraţia supranaturală", a scris Herndon. El a precizat că preşedintele Lincoln nu credea în nemurirea sufletului, notează huffingtonpost.com.

Scrisoarea a fost necunoscută publicului pentru mult timp, iar administratorii Colecţiei Raab, din Philadelphia, intenţionează să o vândă. Valoarea scrisorii este estimată la 35.000 de dolari.

Religia sau credinţa lui Abraham Lincoln au fost subiecte dezbătute îndelung de istorici, de-a lungul vremii. Lincoln nu a fost niciodată botezat, nu a fost membrul unei biserici anume şi nu obişnuia să vorbească despre credinţa sa.

Abraham Lincoln „credea în Dumnezeu, indiferent cât de dificilă ar putea să fie definirea credinţei" sale, a declarat Nathan Raab, vicepreşedintele Colecţiei Raab.

(Foto: myclassiclyrics.com)