Oraşul Betleem ar putea intra în patrimoniul UNESCO

160

Oraşul Betleem ar putea deveni primul loc din Palestina care să fie inclus în patrimoniul UNESCO. Decizia va fi luată în cadrul celei de-a 36-a sesiuni a organizaţiei, care va începe pe 24 iunie la St. Petersburg, Rusia.

Pentru prima dată Palestina va promova în cadrul sesiunii, Biserica Nativităţii din Betleem şi drumul folosit de pelerini. Biserica din Betleem a fost construită la îndemnul mamei împăratului roman Constantin cel Mare, deasupra peşterii în care s-ar fi născut Iisus.

Site-ul UNESCO scrie că valoarea bisericii din Betleem este „indiscutabilă", şi că până la urmă „acesta este singurul loc din lume care are onoarea de a fi locul naşterii lui Iisus."

Betleemul, situat pe Bancul de Vest la aproximativ 8 km de Ierusalim, este considerat a fi destinaţia cea mai vizitată din teritoriile palestiniene, datorită semnificaţiei sale religioase.

Cu toate astea, votul va fi unul controversat, la fel cum a fost intrarea Palestinei în UNESCO în octombrie 2011, când Statele Unite s-au opus, cerând ca mai întâi Palestina să cadă la pace cu Israel. Din cauză că totuşi Palestina a fost acceptată, UNESCO a pierdut a cincea parte din fonduri după ce SUA şi Israel au refuzat să mai finanţeze organizaţia.

Live Science scrie că pe lângă rezervele politice, biserica din Betleem a fost parţial distrusă de mai multe cutremure de-a lungul timpului, şi este administrată de trei grupuri religioase, greco-ortodocşi, romano-catolici şi armenieni, care nu de puţine ori au stârnit conflicte violente.