China a intrat în criză de metale rare

116

Rezervele de metale rare ale Chinei, care deţine cel mai mare procent din aceste zăcăminte la nivel mondial, sunt exploatate în mod excesiv, lucru care atrage mai multe consecinţe negative.

Conform studiului Situation and Policies of China's Rare Earth Industry, ţara a plătit un preţ scump pentru exploatarea metalelor, iar acum a decis să reducă producţia, ceea ce ar însemna preţuri mai mari la toate produsele care se fac din aceste material precum telefoane, televizoare, echipamente cu raze X, calculatoare, turbine eoliene, baterii electrice auto şi alte produse de acest gen.

Extrăgând acest metale s-au produs daune ireperabile mediului, prin alunecări de teren, poluare şi chiar „dezastre majore" în unele locuri. China mai are de-a face cu o epidemie de furturi, din cauză că aceste metale sunt foarte căutate, deşi adevărata lor valoare comercială este subestimată, relatează Daily Mail.

China este cel mai mare producător de metale rare la nivel mondial, dar acum la unele mine a mai rămas doar o treime din volumul original de resurse. În martie China a impus restricţii exporturilor sale de pământuri rare folosite în tehnologia de vârf, tocmai pentru a-şi conserva aceste resurse.

SUA alături de Japonia și Uniunea Europeană au depus la Organizaţia Mondială a Comerţului o plângere împotriva Chinei, din cauza acestor resticţii. Surse din administraţia Obama au declarat pentru AP că restricţiile impuse de China le dă un avantaj competiţional companiilor chineze prin faptul că ele vor avea acces ușor la pământurile rare, și la un preţ mai mic, în timp ce companiile americane sunt forţate să se descurce cu o cantitate mai mică și mai scumpă.