Pleșu: Despre frumuseţea uitată a vieţii

154

Editura Humanitas a lansat o nouă carte semnată de Andrei Pleșu. Volumul Despre frumuseţea uitată a vieţii îi aduce cititorului o colecţie de texte publicate de autor în Dilema veche și Adevărul.

Autorul recunoaște că există o legătură între textele adunate în acest volum: „E vorba, în fond, de câteva gânduri rapide asupra unor subiecte esenţiale, la care, în «clipa cea repede» a vieţii zilnice, nu mai apucăm să reflectăm. Nu expuneri sistematice și pretenţioase, ci provocări de moment, sugestii de parcurs. Veacul nu ne mai lasa răgazuri nici să citim tratate, nici să le scriem. Dar nota fulgurantă, reflexia frugală, schiţa de demaraj sunt înca posibile și utile."

„Dacă îţi acorzi un cât de mic răgaz, dacă arunci, de jur împrejur, o privire odihnită, curioasă şi nepătimaşă, vei găsi destule argumente să te bucuri. Lucrurile (încă) funcţionează. Şarpanta lumii (încă) ţine. Mai există încă oameni întregi, tradiţii vii, întâlniri miraculoase. Trăim într-un sos toxic, dar el conţine încă mirodenii subtile, cu efect anesteziant. Marele animal cosmic nu pare încă să ia în serios agitaţia noastră propagandistică, spaimele noastre apocaliptice. Se poate trăi. Se poate trăi bine. Se poate (încă) trăi frumos," scrie Andrei Pleșu.

Volumul are 280 de pagini și poate fi achiziţionat la preţul de 35 de lei.