Tinerii în comunism: expoziţie la Muzeul de Istorie

350

Viaţa tinerilor în România ultimelor două decenii ale regimului comunist este subiectul unei expoziţii eveniment, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), din Bucureşti.

Expoziţia „'70/'80. Tinereţea noastră" este deschisă în holul central al MNIR şi este accesibilă publicului în perioada 17 martie-19 iunie, în acest timp urmând să fie organizate diverse dezbateri pe teme legate de viaţa tinerilor în comunism, notează Agerpres.

Realizatorii expoziţiei au urmărit trei secţiuni majore din viaţa tinerilor: prezenţa ideologiei comuniste în viaţa lor, prezenţa Securităţii în viaţa lor şi viaţa cotidiană. Vizitatorii vor avea ocazia să vizioneze o serie de documentare despre tinerii din perioada predecembristă: Demascarea, Supravegheat de Securitate în anii '70-'80, Arhitectura şi puterea, Anii tinereţii noastre, Clonarea omului nou.

„Suntem aici ca să privim înapoi, nu neapărat cu mânie, ci cu responsabilitate. Expoziţia, încărcată de nostalgie, este o invitaţie la un bilanţ asupra unora dintre cei mai dificili ani ai secolului trecut: anii '70-'80", a declarat Ernest Oberlender Târnoveanu, directorul general al Muzeului.

Expoziţia a fost realizată în parteneriat cu CNSAS.

Atitudinea oamenilor vizavi de trecut, implicit faţă de perioada comunismului românesc, este subiectul articolului „Iluzia trecutului", din ediţia lunii martie a revistei Semnele timpului.

(Foto: hipomed.ro)