Ebooks duc la o prăpastie între cititori

13

"Dezvoltarea cărţilor în format electronic ar putea duce la o prăpastie între cititori", afirmă Reuters, citând-o pe scriitoarea Marita Golden.

Scriitoarea de culoare Marita Golden, premiată internaţional, e de părere că tinerii din comunităţile afro-americane rămân în urma colegilor lor albi în ceea ce privește accesul la literatură. „Îngrijorarea mea cea mai mare este că tehnologia va accentua prăpastia. Nu este vorba doar de o diferenţiere dată de cunoștinţe digitale, ci și una de acces la lectură. Dacă cititul devine dependent de o tehnologie care trebuie achiziţionată, cred că vom vedea cum diferenţa va persista și se va adânci."

Ea spune, de asemenea, că tehnologia poate fi o binecuvântare și un blestem pentru carte. Blestem, pentru că va fi nevoie de bani dincolo de dorinţa de a citi, binecuvântare, pentru că, în format digital, cărţile sunt mult mai portabile, iar cele voluminoase nu-l intimidează pe cititorul începător.

În lumea afro-americană se observă un paradox: o explozie de scriitori în ultimii 20-30 de ani, dar și un număr crescând de tineri care renunţă la studii. Golden a scris recent o carte cu titlul The Word, în care scriitori afro-americani au mărturisit felul în care cititul și scrisul le-a îmbunătăţit viaţa. „Pentru cei ce suntem pasionaţi de citit, de scris, în faţa acestori provocări și probleme persistente și dureroase, trebuie să apărăm pur și simplu importanţa cititului și a scrisului, indiferent dacă e pe un Kindle sau pe altceva", a mai spus Golden.