Vasile Dâncu: Pierdem limita dintre percepţie și realitate

53

Sociologul Vasile Dâncu a lansat sâmbătă la Bookfest cartea cu titlul „Mitologii, fantasme şi idolatrie", o colecţie de articole publicate în ultimii ani pe diferite platforme media. Lansarea volumului apărut la editura RAO l-a avut ca invitat special pe directorul SRI George Maior.

Dâncu vorbește în argumentarea cărţii de o nouă situaţie a lumii noastre, aceea în care nu mai este nevoie ca ziaristul să strige 'Regele este gol!' Acum regele se dezbracă și strigă disperat, prin piaţă, la trecătorii indiferenţi, trecători care nu se mai miră: 'Hei, nu vedeţi? Sunt gol, indignaţi-vă! '." Media creează o iluzie perfectă a realităţii prin proximitate, spune Dâncu afirmând că „televiziunea moare pentru că se confundă tot mai mult cu viaţa, locuim tot mai mult în televizor."

Invitatul special al evenimentului, directorul SRI George Maior e de părere că „fenomenul Beckham sau fenomenul Oana şi Pepe, fenomenul Irinel Columbeanu", văzute permanent la televizor „creează o altă realitate sau aceasta este chiar realitatea în care ne mişcăm în acest moment. Este destul de deprimant acest lucru din punct de vedere al revenirii la o serie de valori fundamentale". Șeful SRI i-a propus lui Vasile Dâncu un subiect pentru o viitoare carte viitoare: analizarea conceptului de „breaking news" și corectitudinea folosirii acestui concept în televiziunile românești, pentru a se vedea „cât de importante au fost unele dintre ele, sau cât de lipsite de relevanţă au fost cele mai multe." Maior dă exemplul morţii lui Fănuş Neagu dezbătută la rând cu o știre despre soarta copilului din cuplul Columbeanu. „Este acest amestec productiv pentru evoluţia noastră intelectuală, socială? Este acest amestec expresia unei realităţi din care nu putem scăpa?"

Vasile Dâncu a arătat că „una din concluzii e că am început să confundăm tot mai mult, să pierdem limita dintre percepţie şi realitate. Începem să ne închidem într-o fantezie, într-o fabulaţie". Vasile Sebastian Dâncu este președintele Institutului Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, profesor universitar doctor în sociologie, susţine cursuri în domeniu sociologiei, în cel al comunicării și al managementului strategic la Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Academia Naţională de Informaţii București și la Colegiul Naţional de Apărare.