Cum am arăta dacă jumătăţile feţei ar fi simetrice

2422

Probabil că ai avut cel puţin o dată impresia că o parte a feţei arată mai bine decât cealaltă, dar nu ai asociat asta cu asimetrii între cele două părţi ale feţei. Fotograful american Alex John Beck a experimentat modul inedit în care am arăta cu feţe simetrice.

Fotograful american, în vârstă de 32 de ani, a realizat un proiect intitulat „Both Sides" („Ambele părţi"), în care a fotografiat 10 persoane şi apoi a creat imagini simetrice, folosind fie doar partea dreaptă, fie doar partea stângă. După aceea, a comparat fotografiile iniţiale cu cele create de el, fiind uimit de diferenţa subtilă, dar de necontestat care exista între ele, notează dailymail.co.uk

Partea stângă a feţei este mai expresivă decât cea dreaptă, deoarece aceasta este controlată de acea parte de creier care controlează emoţiile, potrivit explicaţiilor lui Sam Kean, om de ştiinţă şi scriitor. Partea stângă a creierului, de asemenea, controlează limbajul, iar partea dreaptă, orientarea în spaţiu şi identificarea feţelor.În imaginile cu partea stângă, unul dintre bărbaţii fotografiaţi are gâtul mai slab, iar în cea cu partea dreaptă, gâtul este mai gros şi vasele de sânge mai accentuate. În acelaşi fel, una dintre fetele fotografiate, în imaginea cu partea dreaptă a feţei, are ochii mai apropiaţi, dar în cea cu partea stângă, faţa este echilibrată. Unii participanţi, din cauza acestor diferenţe, au fost surprinşi şi dezamăgiţi de imaginile simetrice create de Beck.

După cum se poate observa, asimetria este prezentă şi în corpul uman. În urmă cu trei ani, un fotograf englez, Julian Wolkenstein, a realizat un proiect fotografic, numit „Portrete Simetrice" asemenător cu cel al lui Beck. Rezultatul său a fost acelaşi: imagini cu persoane totalmente diferite de cele fotografiate iniţial. De la lansarea proiectului său, care poate fi folosit prin intermediul unei aplicaţii a iPad-ului, aproximativ 12.000 de persoane l-au folosit, încercând să creeze noi imagini, plecând de la fotografia lor reală. Acest experiment a fost punctul de plecare pentru o cercetare, realizată de Wolkenstein, în care acesta analizează care este percepţia omului despre propria înfăţişare şi despre cum şi-ar dori să fie în realitate.

Sursă foto: Alex John Beck