A mânca sau a nu mânca produse organice?

65

Unii specialiști susţin că produsele bio sunt mai bogate în nutrienţi, au un gust mai bun, iar cei care le consumă sunt mai puţin expuși riscului de a ingera pesticide și alte substanţe chimice. Alţi experţi susţin însă că industria bio nu este sustenabilă, mai ales în regiunile sărace, iar consumul de alimente convenţionale nu pune în pericol sănătatea.

În agricultura organică sunt folosiţi fertilizatori și composturi de origine naturală, fără pesticide sintetice ori compuși chimici, scrie Mayo Clinic. De asemenea, animalele nu sunt hrănite cu hormoni de creștere sau antibiotice, ci li se oferă hrană organică.

Reglementările sunt foarte stricte privind aditivii alimentari pentru produsele ecologice. Andreas Winkler, de la Organizaţia germană Foodwatch, susţine că în cazul alimentelor bio este permisă folosirea a mai puţin de 50 de aditivi, scrie Deutsche Welle. În schimb, lista aditivilor care pot fi utilizaţi în cazul produselor standard este de aproximativ 320.

Unii specialiști sunt de părere că, pe lângă faptul că un consum de produse bio diminuează semnificativ cantitatea de pesticide ingerată, aceste alimente sunt și mai savuroase decât cele convenţionale și conţin mai mulţi nutrienţi. Dr. Lylian LeGoeff afirmă că produsele ecologice sunt mai bogate în fibre, magneziu, antioxidanţi și alte vitamine, citează Psychologies. Concluzia enunţată de specialistă este însă în contradicţie cu descoperirile cercetătorilor de la Universitatea Stanford, care au observat că aceste alimente nu conţin mai multe substanţe nutritive decât produsele convenţionale, scrie Huff Post.

De asemenea, consumul de alimente bio este favorabil și mediului înconjurător. „Practicile agriculturii organice sunt făcute pentru a fi benefice mediului, prin reducerea poluării și conservarea calităţii apei și solului", scriu experţii Mayo Clinic

Pe de altă parte, produsele bio sunt mai scumpe decât cele obișnuite, deoarece producerea lor este și mai costisitoare. În plus, alimentele provenind din agricultura organică pot expune consumatorul „contaminării biologice", scriu autorii platformei How Stuff Works. De exemplu, la fel ca alimentele standard, și aceste produse sunt susceptibile contaminării cu bacteria E.coli. Totodată, studiile au arătat că un consum de alimente bio poate crește riscul de contaminare cu micotoxine din mucegai. Nu în ultimul rând, gunoiul din grajduri, o sursă de agenţi patogeni umani, poate cauza probleme atunci când nu este folosit în mod corespunzător.

Totodată, experţii se tem că agricultura ecologică nu este o metodă prin care să poată fi produsă suficientă mâncare pentru planetă, iar în regiunile sărace, acesta nu este sustenabilă din punct de vedere social sau economic.

Nu în ultimul rând, reprezentanţii Academiei Americane de Pediatrie au declarat că produsele fără pesticide nu contribuie la îmbunătăţirea sănătăţii copiilor. Concluzia a fost enunţată pe baza rezultatelor unui studiu care nu a descoperit dovezi ce să susţină o relaţie de tip cauză-efect între o stare de sănătate mai bună și un consum de alimente care nu sunt stropite cu pesticide. Acestor rezultate se adaugă și observaţiilor experţilor de la Universitatea Stanford care au descoperit că, deși produsele obișnuite sunt crescute cu pesticide, cantitatea nu depășește normele impuse și nu periclitează sănătatea.

Foto: stockvault.net