Cum este să torturezi pe cineva? Te învaţă un joc video

506

Cel mai probabil, nimeni nu-şi doreşte să afle răspunsul la această întrebare. Dar peste 20 de milioane de tineri au simţit gustul terorii şi torturii, servit ca misiune obligatorie în ultimul joc Grand Theft Auto („Marele Jaf Auto"), lansat doar cu o lună în urmă.

Jocul a realizat din vânzările din primele trei zile un miliard de dolari, devenind un „simbol al culturii britanice", în opinia preşedintelui Guiness World Records, Craig Glenday.

Afirmaţia poate fi adevărată numai în cazul în care cultura britanică ar fi una a violenţei excesive, a mutilării şi a scenelor de sex misogin. Creatorii jocului anunţă şi că acesta conţine secvenţe în care se consumă narcotice, activităţi sexuale ce includ relaţii intime cu prostituate sau scena în care personajele conduc maşina după ce au consumat alcool.

Şi, ca şi cum aceste elemente nu ar fi suficient de reprobabile, Grand Theft Auto V sparge gheaţa cu o scenă în care îşi obligă jucătorii să participe activ la o scenă de tortură. Cât de rău poate fi? La urma urmei este doar un joc. Unii dintre jucătorii care au făcut o recenzie a jocului au descris scena ca pe una „într-atât de tulburătoare încât am avut dificultăţi în a duce misiunea până la capăt".

Scena se deschide cu un dialog, dar ajunge rapid o scenă de tortură, în care jucătorul însuşi devine torţionar. Acesta are la dispoziţie câteva instrumente prin care să tortureze un aşa-zis terorist: un cleşte cu care torţionarul scoate unul câte unul dinţii teroristului, apă şi o pânză cu care torţionarul le poate folosi pentru a o sufoca pe victimă sau un cleşte electric cu care poate să o electrocuteze. Scenariul jocului permite folosirea oricărei metode sau o combinaţie de metode de tortură, atâta vreme cât tortura este una lentă. Jucătorul este singurul care decide cât de intensă şi de îndelungată să fie tortura, dar nu poate termina misiunea până ce nu petrece minute bune în această activitate.

Şi ca şi cum aceasta nu ar fi fost suficient, designerii jocului au anunţat că intenţionează să creeze scene şi mai înfricoşătoare, deoarece în opinia lor „tortura trebuie să fie prezentă în jocurile video". Argumentul este că, dacă violenţa determină emoţii noi jucătorilor, atunci locul ei este în jocuri.

Puţini sunt însă de aceeaşi părere. După lansarea jocului, instituţiile media care sunt orientate spre binele familiei, precum site-ul engagedfamilygaming.com, au avertizat că „GTA 5 este un joc pentru adulţi, nu pentru copii sau adolescenţi sensibili". La fel, Common Sense Media numeşte jocul „o fantezie neagră… destinată celor care ştiu bine să discearnă între bine şi rău".

Din păcate însă, Grand Theft Auto V nu este unic în ceea ce priveşte promovarea torturii. Luna trecută, o altă companie mare din industria jocurilor video (Ubisoft) a folosit o tehnică asemănătoare în jocul „Splinter Cell: Blacklist".

Iar cultura violenţei şi a anti-eroilor nu rămâne doar în jocurile video, ci coboară în stradă. În ziua lansării jocului în magazine, un tânăr care tocmai îşi achiziţionase jocul la prima oră din noapte a fost victima unor atacatori, care l-au înjunghiat. Ei i-au furat jocul GTA, achiziţionat de la supermarketul Asda şi i-au furat şi un ceas valoros, a declarat un purtător de cuvânt al Scotland Yard-ului.