Efectul sărăciei în copilărie asupra creierului

1900

Stresul provocat de copilăria trăită în sărăcie ar putea afecta acele funcţii ale creierului responsabile de reglementarea emoţiilor, susţin cercetătorii americani citaţi de Science Daily.

La studiul efectuat de experţii de la Universităţile Illionis, Cornell, Michigan și Denver au participat 49 de adulţi care au luat parte la un studiu longitudinal legat de copilăria petrecută în sărăcie. Ei au analizat corelaţia dintre condiţia financiară precară experimentată până la vârsta de nouă ani și a stresului din această perioadă cu activitatea creierului în reglarea emoţiilor atunci când subiecţii aveau 24 de ani. Participanţii au fost rugaţi să folosească strategii cognitive de apărare pentru a-și suprima acele emoţii negative născute în urma vizualizării anumitor imagini. În tot acest timp, activitatea neuronală a fost analizată prin intermediul tehnologiei de imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională.

Rezultatele examinărilor au arătat existenţa unor disfuncţii la nivelul a două regiuni din creier, amigdala și cortexul prefrontal în cazul participanţilor adulţi care au trăit în sărăcie în copilărie. Activitatea la nivelul amigdalei, esenţială pentru emoţiile negative, precum frica, a crescut, în timp ce activitatea din anumite regiuni ale cortexului prefrontal, responsabilă de reglarea emoţiilor negative, s-a micșorat. Cercetătorii subliniază că problemele apărute la nivelul acestor două regiuni pot provoca tulburări ale dispoziţiei, de la depresie și agresiune impulsivă, până la consumul abuziv de substanţe.

Mai mult, coordonatorul studiului, dr. K. Luan Phan, profesor de psihiatrie la Universitatea din Illionois, atrage atenţia asupra faptului că legătura dintre sărăcia trăită în copilărie și activitatea creierului prefrontal în reglarea emoţiilor este influenţată de dimensiunea stresului suferit în perioada copilăriei și adolescenţei. În acest caz, stresul poate fi provocat, printre altele, de condiţiile sărăcăcioase în care au locuit, de separarea părinţilor sau de violenţa în familie.

Dr. Phan subliniază că efectele negative ale sărăciei asupra copilului pot crește riscul de dezvoltare a problemelor fizice și psihice ale acestora la maturitate.

Un studiu efectuat de cercetătorii de la University of British Columbia a arătat că sărăcia poate conduce la slăbirea capacităţii intelectuale. Grija zilei de mâine poate determina creierul să funcţioneze ca și cum persoana respectivă ar avea un IQ cu 13 unităţi mai mic decât în mod normal. Acest fenomen alimentează un cerc vicios care nu îi permite individului să își depășească situaţia financiară precară, predispunându-l riscului de a lua decizii proaste care îl îngroapă tot mai mult în sărăcie.

Un alt studiu efectuat de Universităţile din Chicago, California, Irvin şi British Columbia a descoperit că adulţii care au trăit în sărăcie până la doi ani au un risc dublu faţă de ceilalţi de a face artrită și de a dezvolta hipertensiune arterială.