Cum îţi dai seama că ai de-a face un un coleg de muncă toxic?

1040

Relaţiile tensionate dintre angajaţii unei companii sunt cele care produc până la 80% dintre situaţiile dificile dintr-o organizaţie, potrivit statisticilor oferite de Association for Psychological Type International, citate de Business News Daily. Însă conflictele cu colegii de muncă pot provoca mult mai multe neplăceri, de aceea este necesar să știi dacă ai de-a face cu un individ toxic la serviciu.

„Relaţiile dificile la muncă sunt mai mult decât o bătaie de cap. Acestea pot provoca anxietate, epuizare, depresie clinică și chiar boli fizice”, este de părere Van Moody, expert în relaţii și autorul cărţii încă nelansate The People Factor, citează Business News Daily.

Acesta a evidenţiat câteva indicii care îl pot trăda pe colegul toxic de la serviciu. De regulă, astfel de indivizi încearcă să diminueze munca și talentul celorlalţi, micșorându-le șansele colegilor de a avansa pe un post mai bun. Colegul toxic va profita de greșelile celorlalţi pentru a-i mustra, în loc să îi ajute să se corecteze și le va reaminti celor alături de care lucrează, constant sau chiar în mod public, de eșecurile lor. În același timp, el nu le va satisface colegilor nevoile de spaţiu personal, ori de timp și se va concentra exclusiv în atingerea propriilor obiective, în detrimentul celorlalţi. Nu în ultimul rând, un angajat toxic își va asuma întregul merit pentru idei sau eforturi care nu îi aparţin și va manipula discuţiile, astfel încât acestea să îi fie benefice sieși.

Pentru a putea evita efectele negative pe care le produce un astfel de coleg de muncă toxic, Van Moody sugerează stabilirea unor graniţe stricte la muncă, pe care să le faci cunoscute angajatului care îţi dă bătăi de cap atunci când le încalcă. Astfel vei reuși atât să îţi conservi energia și timpul și resursele proprii, dar și să eviţi situaţii delicate, precum bârfa la serviciu. Află mai multe metode prin care poţi relaţiona cu o persoană toxică, ce îţi displace.