Cum ne apără creierul în faţa respingerii sociale

529

Același sistem de analgezice naturale eliberate de creier în cazul producerii unor prejudicii fizice este folosit și în situaţiile în care ne confruntăm cu respingerea socială, arată un studiu american, citat de Eurek Alert.

La studiul cercetătorilor de la Școala Medicală din cadrul Universităţii din Michigan au participat 18 adulţi. Aceștia au fost expuși unor modele de respingere socială prin construirea de scenarii ale unor întâlniri online. În tot acest timp, creierele lor au fost scanate pentru a putea fi urmărită eliberarea de substanţe chimice.

Participanţii au fost rugaţi să aleagă din sute de profile personale fictive, acea persoană de care ar putea fi interesaţi din punct de vedere romantic. Ei au fost informaţi, de asemenea, că aceste profile sunt unele fictive. În timp ce creierele lor erau supuse unei scanări PET (tomografie prin emisie de pozitroni), au fost înștiinţaţi că persoanele pe care le-au ales și pe care le considerau atrăgătoare nu au fost interesate de aceștia. Primirea veștii a condus la secreţia de opioide la nivelul sistemului de receptori mu-opioid al creierului (care eliberează opioide în cazul existenţei durerilor fizice). Cele mai puternice efecte au fost înregistrate în acele regiuni ale creierului implicate în durerea fizică: amigdala, striatumul ventral, periaqueductal gri (materia cenușie din zona mezencefalului) și regiunea mediană a talamusului.

În plus, participanţii care au obţinut un punctaj mai bun la testele de personalitate pentru rezistenţă (care evaluează capacitatea individului de a se adapta la schimbările din jur), au secretat cea mai mare cantitate de opioide în timpul respingerii. „Acest lucru sugerează că eliberarea opioidelor în această structură în timpul respingerii sociale ar putea fi de protecţie sau de adaptare”, a declarat coordonatorul studiului, dr. David T. Hsu, citat de Eurek Alert.

De asemenea, eliberarea de opioide a putut fi observată în anumite regiuni ale creierului și în momentele în care participanţii au fost informaţi că persoanele pe care le plăceau erau interesate de aceștia. Așa cum punctează dr. Hsu, „despre sistemul opioid se cunoaște că joacă atât rolul de reducere a durerii, cât și de promovare a plăcerii, iar cercetarea noastră arată că același efect îl are și în mediul social”.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate Molecular Psychiatry.