Bărbaţii din India răspund la criza violurilor

830

Știrile despre violurile care se petrec în India au devenit ceva comun nu doar pentru publicaţiile locale, ci și pentru cele internaţionale. Multă lume se întreabă ce fel de bărbaţi sunt indienii, în mâna cărora fetiţe de cinci ani își dau viaţa, în urma abuzurilor sexuale extrem de violente.

Din decembrie, când o studentă de 23 de ani a murit după ce a fost violată în grup și bătută într-un microbuz din New Delhi, violurile au continuat să persiste, iar protestele organizate în toată ţara vorbesc despre ineficienţa autorităţilor de a le opri și denunţă sistemul patriarhal care denigrează femeia și o lipsește de drepturi. Din ce în ce mai multe voci care protestează împotriva acestor crime le aparţin chiar bărbaţilor indieni, scrie CNN.

„Tinerii din India nu au alte modele în viaţă în afară de ce văd la Bollywood și în lumea sportului," a declarat Farhan Akhtar, actor și regizor, care a iniţiat mișcarea MARD – Bărbaţi împotriva violului și a discriminării.

Deepak Kashyap, un psiholog din Mumbai, spune că ideea că băieţii sunt mai buni decât fetele ia naștere în copilărie: „vorbim despre o ţară în care rata infanticidului feminin este extrem de ridicată. Asta spune că femeile nu sunt dorite. Băieţii cresc cu sentimentul că au drepturi asupra lor", citează CNN.

De ce violează băieţii și bărbaţii? Kashyap explică că deși motive sunt complexe, până la urmă sexul se reduce la putere, iar singurul lucru care diferenţiază sexul de viol este consimţământul femeii, care știrbește din puterea bărbatului.

„Patriarhia nu are genuri, este o stare mintală. Este o atitudine denigratoare faţă de femei, care este acceptată și perpetuată de multe femei", spune Kaizaad Kotwal care a produs împreună cu mama sa o piesă de teatru ce vorbește despre sexualitatea feminină și probleme precum violul și mutilarea genitală. Piesa a fost interzisă în mai multe zone, dar a fost jucată pentru 11 ani, având priză la public.

În concluzie, psihologul Kashyap crede că numai o schimbare a culturii va atrage reforme în sistemul legal. Iar unii bărbaţi chiar încearcă să facă asta. Pe 16 martie, bărbaţi din diferite straturi sociale s-au întâlnit pe străzile din Dehli pentru a-și cere scuze. Ei aveau pancarde pe care era scris: „Femei din Dehli: Îmi pare rău, mă voi schimba". Această iniţiativă a fost organizată de organizaţia India for Integrity, formată de câţiva bărbaţi în mișcarea anti-corupţie din 2011. Ei încurajează responsabilizarea personală și urmează sloganul: „Sunt corupt și schimbarea începe cu mine".