Cum poţi deveni mai activ social

1761

Dacă îţi doreşti să devii mai activ din punct de vedere social, există câteva strategii care pot ajuta să „ieşi din carapace", să te bucuri de relaţii sănătoase şi chiar să fii mai fericit.

Dacă nu aveai încă un motiv suficient de solid pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa socială, află că un studiu britanic a arătat că persoanele extrovertite, energice şi active social în perioada tinereţii s-au dovedit a fi mult mai satisfăcute de propria viaţă la vârsta de 60 de ani şi au înregistrat un nivel mult mai înalt al bunăstării interioare.

Oricine poate deveni mai activ social, chiar şi persoanele intravertite care îşi doresc să experimenteze cum este să fii „în pielea" unui extravertit.

În primul rând, alimentează-ţi dorinţa de a stabili relaţii cu ceilalţi, notează Trini Lopez într-un răspuns oferit pe Quora. Dacă îţi doreşti acest lucru pentru tine, nu pentru că ştii că părinţilor sau prietenilor tăi le-ar plăcea să fii mai activ social, atunci acest lucru îţi va oferi puterea de care ai nevoie pentru a lega mai multe relaţii cu oamenii, chiar dacă până acum ai simţit că nu eşti capabil de acest lucru.

Observă-i pe cei din jur şi învaţă de la ei! Poate ai un prieten extravertit care se pricepe de minune să îşi facă noi prieteni, ori asişti la diverse situaţii de comunicare. Fii atent la modul în care oamenii se comportă, cum reacţionează la auzul cuvintelor şi gesturilor. Odată ce ai observat acele lucruri care pot construi o comunicare plăcută, încearcă să le aplici şi tu în relaţiile pe care doreşti să le întemeiezi.

Foloseşte-te de limbajul corpului! Poţi încerca sfatul lui Patti Wood, autoarea cărţii Snap: Cum poţi profita la maxim de prima impresie, limbajul corpului şi carismă (Snap: Making the Most of First Impressions, Body Language and Charisma): ridică-ţi uşor sprâncenele atunci când te aflii la mai puţin de cinci metri de interlocutor, pentru a-i transmite acestuia că eşti deschis, dar şi pentru a denota prietenie, notează You Beauty. De asemenea, atunci când vă aflaţi aproape faţă în faţă, nu ezita să întinzi mâna pentru a saluta, deoarece s-ar putea transforma momentul într-unul ciudat.

Propune-ţi să cunoşti o persoană nouă pe săptămână! Dacă eşti introvertit, probabil că acest lucru ţi se va părea destul de greu, dar odată ce vei încerca mai des, lucrurile vor părea mult mai uşoare. Dacă cea mai dificilă parte ţi se pare începutul conversaţiei, poţi încerca să afli de unde este interlocutorul, ce filme l-au impresionat, ori cu ce echipă de fotbal ţine. Găsirea unor puncte comune te va ajuta să realizezi mult mai uşor o legătură şi chiar să descoperi că împărtăşiţi multe lucruri comune.

Nu evita discuţiile cu colegii de serviciu! Propune-ţi să îţi rezervi câteva minute pentru a conversa cu cei cu care lucrezi şi prin alte metode decât e-mailurile, mesageria instant sau reţelele sociale. Dacă descoperi că îţi face plăcere să discuţi cu aceştia, îi poţi invita să mergeţi împreună să mâncaţi la prânz, ori chiar la o ieşire la sfârşitul programului.

Nu în ultimul rând, subliniază Lopez, nu te descuraja atunci când greşeşti. Nu suntem perfecţi, de aceea eşecul nu este exclus. S-ar putea să spui ceva greşit, ceva ce nu ţi-ai fi dorit, s-ar putea ca emoţiile să ţi se citească pe chip, s-ar putea să te simţi inconfortabil şi să reuşeşti să trezeşti această stare şi celorlalţi. Dar nu-i nimic! Dacă nu te vei descuraja, vei reuşi să treci peste episodul în cauză şi să devii tot mai priceput în timp în a construi relaţii sociale. Chiar şi aici, una din cheile succesului este exersarea.