Cum afectează disciplina verbală dură comportamentul adolescenţilor

694

Părinţii care își pedepsesc, ori încearcă să își disciplineze copiii ţipând la ei, folosind cuvinte dure sau injurioase, ar putea contribui la înrăutăţirea comportamentului acestora, susţin cercetătorii americani citaţi de Live Science.

Oamenii de știinţă de la Universitatea din Pittsburgh au observat că disciplina verbală dură aplicată de părinţi copiilor de 13 ani a condus la o creștere a simptomelor de depresie, dar și a riscului de dezvoltare a problemelor de comportament atunci când micuţii aveau 13 și 14 ani. Cu cât aceste episoade erau mai frecvente, cu atât copilul era mai expus riscului de a experimenta astfel de probleme. Efectele negative ale disciplinării verbale asupra comportamentului copilului au putut fi observate chiar şi în cazul în care părinţii ofereau suport emoţional şi îşi arătau grija faţă de acesta, dar şi după ce au fost luate în calcul statutul socio-economic al familiei şi utilizarea disciplinării fizice.

Aplicarea metodei de disciplinare verbală dură este interpretată de adolescenţi drept un „indicator al respingerii şi batjocurei”, spun cercetătorii. De aceea, ea poate contribui la dezvoltarea de sentimente negative în ceea ce priveşte relaţia cu părinţii, dar şi în privinţa propriei persoane, contribuind şi la scăderea auto-controlului, punctează oamenii de ştiinţă.

Unul dintre cercetători, Ming-Te Wang, profesor asistent în psihologia educaţiei, susţine că părinţii trebuie să adopte o comunicare eficientă cu adolescenţii, de la egal la egal, explicându-le şi expunându-le îngrijorările lor. În felul acesta ar putea contribui la conturarea pozitivă a comportamentului copiilor.

La studiu au participat 976 de familii care locuiau în Pennsylvania, compuse din mamă, tată și un copil, elev de gimnaziu. După ce au fost chestionaţi în legătură cu frecvenţa din ultimul an a comportamentului lor de disciplinare verbală dură, cercetătorii au putut observa că 45% dintre mame și 42% dintre taţi au declarat că ţipau la copil, înjurau sau chiar foloseau anumite atribute la adresa acestuia, precum „prost” sau „leneș”. Cercetătorii sunt de părere că afirmaţiile părinţilor ar putea să nu fie în totalitate adevărate, din dorinţa lor de a oferi răspunsuri acceptabile din punct de vedere social. În această situaţie, ei suspectează o legătură mult mai strânsă între disciplinarea verbală dură şi dezvoltarea problemelor de comportament la copii, în cazul unor răspunsuri sincere.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul de specialitate Child Development.