Cuplurile din Anglia ar putea plăti mame surogat

252

Cuplurile fără copii ar putea să plătească mame surogat care să nască copii pentru ele. Este concluzia care s-ar putea trage din decizia unui judecător al Înaltei Curţi din Marea Britanie, care a hotărât ca un cuplu britanic să păstreze copilul născut de o mamă surogat din SUA.

Cuplul a plătit pentru acest copil o sumă importantă unei femei din Illinois, unde nu există o lege care să interzică acest lucru, şi a încălcat astfel legislaţia în vigoare în Marea Britanie. Judecătorul Justice Hedley şi-a motivat însă decizia prin faptul că, acum, ceea ce contează cel mai mult este binele copilului care a fost adus pe lume.

Cazul va readuce în discuţie, cu siguranţă, problema cuplurilor care nu au copii şi care doresc să plătească pe altcineva să poarte sarcina pentru ele.

Legea interzice aranjamentele între cuplurile care doresc un copil şi mamele surogat şi a fost adoptată în 1985, după faimosul caz al lui Kim Cotton care a fost plătită cu 6.500 de lire pentru a naşte un copil. Se estimează însă că, anual, cca. 70 de femei din Marea Britanie devin mame surogat, notează telegraph.co.uk.

„Copiii nu sunt mărfuri care să fie cumpărate şi vândute", a declarat Andrea Williams, director al Christian Legal Centre. Williams a precizat, totodată, că desconsiderarea legii într-un caz nu va face altceva decât să slăbească eficienţa legii şi să conducă la apariţia unor cazuri similare.