Niciun seism catastrofal în România până în 2040

56

Directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, prof. Gheorghe Mărmureanu a declarat într-un interviu acordat agenţiei de ştiri NewsIn că, până în 2040, România nu va înregistra cutremure de peste 7 grade pe Richter şi că primul astfel de cutremur va afecta doar 25-30% din Capitală.

Deşi precizează că seismele mari nu sunt periodice şi prin urmare nu pot fi prezise, profesorul Gheorghe Mărmureanu a declarat totuşi că, potrivit analizelor Academiei, România s-ar putea confrunta cu un cutremur „catastrofal, de peste 7 grade, de 7,1, 7,2, 7,3", în perioada 2040-2060.

„Interesant este altceva," a subliniat profesorul. „Anume faptul că acest cutremur va fi foarte, foarte adânc. Cutremurele foarte adânci din Vrancea, atunci când se produc, canalizează energia principală, 78%, către nord-est, adică în Moldova românească, Republica Moldova, Ucraina, până la Moscova," a declarat Mărmureanu.

El a adăugat că seismul major aşteptat pentru anul 2040, „dacă va fi – deşi eu mă îndoiesc, pentru că în 1986 a fost un cutremur de adâncime, dar nu atât de mare, dar totuşi a descărcat cu ceva zona Vrancea – va afecta în primul rând acea zonă, iar Bucureştiul va fi foarte puţin afectat, în proporţie de 25-30%, nu mai mare."

Profesorul a menţionat şi că un cutremur major, de tipul celui din 1977, nu ar mai avea consecinţe atât de grave precum acel seism.