Placido Domingo apără Roşia Montană, unul dintre cele mai periclitate situri din Europa

30

Organizaţia pentru patrimoniu Europa Nostra a inclus Roşia Montană pe lista celor mai periclitate situri din Europa, datorită peisajului său cultural-istoric. În consecinţă, regiunea a fost selectată pentru programul de advocacy şi salvare „7 most endangered", inaugurat anul acesta.

Alături de Roşia Montană, organizaţia, al cărei preşedinte este tenorul Placido Domingo, a mai selectat Amfiteatrul roman din Durres (Albania), Centrul istoric al oraşului Nicosia (Cipru), Mănăstirea San Benedetto Po (Italia) şi Biserica armenească Sfântul Gheorghe din Mardin (Turcia).

„Aceste monumente şi situri au fost selecţionate nu doar fiindcă ne spun o poveste fascinantă despre trecutul nostru comun, întărind sentimentul apartenenţei la o familie europeană, dar şi pentru faptul că sunt foarte preţioase pentru comunităţile locale, profund angajate în salvarea lor", a declarat Domingo.

Următoarea etapă a programului, care este realizat în colaborare cu Banca Europeană de Investiţii şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, va fi evaluarea regiunii şi propunerea de măsuri concrete pentru salvarea Roşiei Montane.