De ce a devenit periculos turismul internaţional

45

Având în vedere evenimentele recente ale unor agresiuni fizice şi sexuale asupra turiştilor străini în ţări precum India şi Brazilia, au fost lansate avertizări publice pentru toţi amatorii turismului internaţional.

Rapoartele privind rata violurilor în Brazilia arată o creştere surprinzătoare în acest sens, ridicând întrebări serioase cu privire la competenţa statului brazilian de a găzdui Cupa Mondială la fotbal din 2014 şi Jocurile Olimpice din 2016, precizează The Atlantic.

În India, incidentele de acest fel, intens mediatizate în ultima perioadă, au dus la o scădere cu 25% a numărului de turişti per total, începând cu luna decembrie a anului trecut, respectiv la diminuarea cu 35% a numărului de femei care călătoresc în această ţară, după cum indică Camera de Comerţ şi Industrie din India.

Deşi o statistică fidelă a atacurilor îndreptate asupra turiştilor în diverse colţuri ale lumii este dificil de obţinut, avertizările oficiale privind adoptarea unor măsuri de siguranţă de către turişti indică existenţa unui risc deloc neglijabil pentru aceştia.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe din Canada, care a reprezentat grafic gradul de pericol asociat diverselor zone geografice, consideră că, faţă de Brazilia, trebuie să se păstreze o precauţie extremă, în timp ce în India se recomandă a fi evitate acele locuri marcate de conflict. Pericolul violului nu este menţionat aici, aceasta infracţiune fiind, de regulă, săvârşită de localnici asupra femeilor autohtone.

Pe de altă parte, Departamentul de stat al SUA avertizează cetăţenii americani cu privire la practicarea turismului în zone precum Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi Coreea de Nord, incluzând chiar şi destinaţii populare ca Israel (Fâşia Gaza şi Cisiordania) sau Mexic, unde un număr mare de americani au fost ucişi în diverse circumstanţe în 2011 şi 2012. Din punctul de vedere al SUA, Brazilia nu se află în topul celor mai periculoase ţări pentru turişti, aceştia fiind sfătuiţi numai să fie atenţi la buzunare, cunoscute fiind actele de tâlhărie şi furt ale brazilienilor asupra străinilor veniţi în vizită.