De ce contează zâmbetul, chiar și al unui străin?

75

Oferind un simplu zâmbet sau privind în ochii celor cu care ne întânim pe stradă poate avea un impact enorm asupra sentimentelor lor.

Potrivit unei cercetări citate de DailyMail, efectul de „ostracizare” este prezent atât în orașele mari, cât și în cele mici și provoacă „durere” semenilor, explică Eric Wesselmann, psiholog la Universitatea Purdue, Indiana.

Cercetătorii sunt de părere că sentimentele de singurătate pot avea efecte fizice asupra oamenilor. Studii anterioare au corelat singurătatea cu un sistem imunitar slăbit și o întărire a arterelor, în timp ce alte studii au descoperit că atunci când o persoană se simte exclusă, chiar și dintr-un joc de calculator, poate intra într-o stare psihică neplăcută.

Autorii cercetării au efectuat teste pe sute de studenţi pentru a afla în ce măsură este posibil ca un gest să afecteze oamenii. Au descoperit că şi cel mai mic contact – o privire în ochii celuilalt – îi face pe oameni să se simtă conectaţi unii cu ceilalţi.

Studiul a fost realizat cu participarea a 239 de studenţi din campusul Universităţii Purdue. Asistenţi din cadrul cercetării au mers împreună pe o stradă bine populată. Unul dintre ei alegea câte o persoană pe care o privea în ochi sau căreia îi zâmbea. Când asistentul trecea de acea persoană, indica printr-un semn unui alt experimentator să o oprească și să o întrebe: „în ultimul minut, cât de deconectat te-ai simţit faţă de ceilalţi oameni?”. Persoanele care au experimentat contactul cu ochii, cu sau fără un zâmbet, s-au simţit mai puţin deconectate decât cele care au fost privite ca și când nu ar fi fost acolo.

„Ceea ce am descoperit despre acest fenomen este foarte interesant, pentru că acum putem discuta în continuare despre puterea conexiunii sociale umane”, afirmă Wesselmann potrivit DailyMail.