Un tânăr genial a rezolvat problema de 300 de ani a lui Newton

192

Nimeni nu reuşise să calculeze direcţia unui proiectil sub efectul gravitaţiei şi care întâmpină rezistenta aerului, problemă pe care Sir Isaac Newton o pusese în secolul al XVII-lea. Nimeni până la Shouryya Ray, de 16 ani.

Ray, care locuieşte în Germania şi este fiul unor emigranţi indieni, a reuşit să afle rezultatul exact al acestui calcul şi să rezolve problema. În plus, Ray a reuşit să rezolve o a doua problemă, veche de 200 de ani, privitoare la coliziunea unui obiect cu un zid.

Întrebat despre reuşita sa, Ray a spus că, atunci când a aflat că problema nu are încă soluţii, s-a gândit că nu are nimic de pierdut dacă încearcă să găsească o rezolvare. Băiatul spune ca tatăl său i-a insuflat pasiunea pentru matematică şi l-a învăţat bazele matematicii la vârsta de şase ani. Tatăl lui Ray recunoaşte însă că talentul matematic al fiului său i-a depăşit propriile cunoştinţe în domeniu.

Ambele probleme rezolvate sunt din domeniul dinamicii, iar soluţiile sale sunt o contribuţie importantă în ceea ce priveşte precizia în domeniul balisticii.