De ce eşuează relaţiile de cuplu?

5888

Toate relaţiile de cuplu au un început frumos şi promiţător, plin de iluzii, planuri şi promisiuni, însă o mare parte au un deznodământ dureros. Care sunt principalele cauze?

Probabil una dintre cele mai mari reuşite şi bucurii în viaţă este aceea de a avea parte de o relaţie fericită, stabilă, puternică şi sănătoasă cu partenerul. Nu există relaţia perfectă, pentru că nici oamenii implicaţi în ea nu sunt perfecţi, dar dacă aceasta se bazează pe comunicare, înţelegere şi iubire, lucrurile sunt mult mai simple şi mai frumoase. Mai mult decât atât, o relaţie sănătoasă are efecte pozitive asupra sănătăţii emoţionale şi fizice.

Din nefericire, o parte semnificativă relaţiilor se termină în eşec. Acestea încep cu nuanţe de roz, cu fluturaşi în stomac, cu promisiuni, planuri de viitor şi iluzii, dar după ceva timp se termină, lăsând în urma lor doar frustrare, suferinţă şi eventual amintiri frumoase. Există multe cauze şi motive de despărţire, însă site-ul psychologytoday.com punctează câteva dintre acestea:

1. Pierderea încrederii. Probabil acesta este unul dintre cele mai grave lucruri care i se poate întâmpla unui cuplu, pentru că pierzându-şi încrederea pierd unul dintre stâlpii principali ai unei relaţii. Aceasta derivă de obicei în gelozie, posesivitate, rigiditate, probleme financiare şi multe altele.

2. Infidelitate. Aceasta este inamicul numărul unu al încrederii. Infidelitatea spulberă încrederea şi face ca relaţia să nu mai fie niciodată ca înainte. Bineînţeles, există şi cazuri în care unul dintre parteneri iartă şi trece peste acest episod, însă ele constituie o excepţie. Pentru majoritatea, infidelitatea este sinonimă cu încheierea relaţiei.

3. Aşteptări diferite. Nu este mereu uşor ca două persoane diferite, cu gândiri şi trăiri diferite să meargă pe acelaşi drum. La început, acest lucru se întâmplă de la sine, dar odată cu trecerea timpului se poate întâmpla ca cei doi să piardă din vedere motivele, aşteptările cu care au plecat la drum şi care i-au aşezat pe aceeaşi cărare.

4. Priorităţi diferite. Acest lucru nu presupune o anulare a personalităţii şi dorinţelor celor doi; fiecare are ţintele, dorinţele şi aşteptările lui, dar dacă relaţia lor este o prioritate, atunci restul se rezolvă.

5. Viteze diferite. Atunci când unul dintre cei doi avansează mai repede din punct de vedere social sau al carierei, în timp ce partenerul stagnează, se plafonează, este posibil să apară probleme. Diferenţele dintre cei doi se accentuează şi sunt din ce în ce mai diferiţi din punct de vedere social şi intelectual.

6. Lipsa comunicării. Potrivit specialiştilor, unul dintre cele mai des întâlnite motive de divorţ. Evident, nu orice fel de comunicare; există cupluri care comunică în mod necorespunzător, fără respect, cu critică şi sarcasm şi acest lucru nu poate fi categorisit drept comunicare sănătoasă. Prin urmare, nu are niciun efect pozitiv, ci numai efecte negative.

7. Narcisism şi egoism. Narcisismul atrage după sine o serie întreagă de caracteristici care dăunează relaţiei: complex de superioritate, o imagine exagerat de bună despre sine, manipulare, egoism, dispreţ faţă de cei din jur şi simţământul că totul i se cuvine persoanei în cauză. Studiile arată faptul că narcisismul predispune la infidelitate.

8. Abuz în relaţie. Acesta poate căpăta oricare dintre aceste forme: verbal, emoţional, fizic sau sexual. Abuzul are consecinţe mai mult sau mai puţin grave, dar la fel de dăunătoare relaţiei.

9. Vicii şi dependenţe. De droguri, alcool, de jocuri de noroc sau de sex. Chiar dacă nu îl implică sau afectează în mod direct pe partener, poate afecta relaţia în cel mai neplăcut mod posibil.

10. Banii. Potrivit studiilor, banii se află printre primele locuri în topul celor mai frecvente motive de divorţ. Discuţiile despre bani afectează relaţia şi pot distruge încrederea şi siguranţa, ingrediente cheie în cadrul unui cuplu.