Primele luni fără ţigări, observate în corpul tău

29228
Ce se intampla cand te lasi de fumat
Ce se intampla cand te lasi de fumat - asptecte fizice si psihologice

Primele beneficii ale renunţatului la fumat se resimt în organism aproape imediat. Schimbările vizibile din următoarele ore, zile, luni și chiar ani, demonstrate știinţific, nu fac altceva decât să întărească faptul că stingerea ultimei ţigări este una dintre cele mai bune decizii luate în avantajul sănătăţii personale.

După doar 20 de minute scurse de la ultima ţigară fumată, pulsul și tensiunea arterială revin la un nivel normal, iar după opt ore și nivelul de oxigen atinge pragul normal, potrivit iniţiatorilor campaniei SmokeFree, iniţiată de agenţia Public Health England, din cadrul Departamentului de Sănătate al Regatului Unit.

În numai jumătate de zi petrecută fără a fuma, și nivelul de monoxid de carbon din sânge atinge limitele normale. Monoxidul de carbon este un gaz periculos pentru sănătate, produs inclusiv în cazul arderii kerosenului, uleiului, lemnului, gazelor naturale sau a cărbunelui. Inhalarea acestuia constituie un pericol imens pentru sănătate deoarece se „lipește” de hemoglobina din sânge, îngreunând și blocând astfel transportul oxigenului în corp, notează Asociaţia Americană pentru Sănătatea Pulmonară. Chiar și un nivel mic de monoxid de carbon inhalat poate provoca dureri de cap, ameţeli, stări de greaţă și de slăbiciune, confuzie sau dezorientare.

Ce se întâmplă în corp când te laşi de fumat

Deja după 48 de ore fără tutun, nicotina din organism este eliminată complet. Vestea este cu atât mai bună, cu cât această substanţă provoacă dependenţă de ţigări, motiv pentru care este un impediment major în renunţarea la fumat. Tot după acest interval, fostul fumător va descoperi că simţurile lui de gust și miros sunt mult mai ascuţite.

După trei zile departe de ţigări, efectele benefice vor fi resimţite și la nivelul procesului de respiraţie, care va deveni mai ușor. Tot în jurul acestui interval este posibil ca fostul fumător să experimenteze primele simptome ale sevrajului, instalate din cauza lipsei de nicotină, potrivit unui articol revizuit de dr. George Krucik, specializat în medicină primară, pentru HealthLine. Simptomele pot varia, de la dureri de cap, greaţă și crampe, până la fluctuaţii ale stării emoţionale.

Regenerarea plămânilor, după ce te laşi de fumat

Efecte din ce în ce mai importante de regenerare a organismului și îmbunătăţire a sănătăţii se observă undeva între două, până la 12 săptămâni fără ţigări, când circulaţia sangvină a fostului fumător începe să funcţioneze mai bine. După trei, până la nouă luni, funcţiile pulmonare se îmbunătăţesc cu circa 10%, fapt ce poate fi observat prin diminuarea problemelor de respiraţie și a frecvenţei tusei.

Aniversarea primului an fără tutun înseamnă și diminuarea riscului dezvoltării bolilor coronariene cu 50%, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. După cinci ani ca nefumător, se înjumătăţește și riscul apariţiei altor afecţiuni cronice, cu potenţial fatal, precum experimentarea unui infarct sau dezvoltarea cancerului bucal, de gât, de vezică sau de esofag. Mai mult, riscul de experimentare a unui atac vascular cerebral sau de dezvoltare a cancerului cervical scade până la nivelul unui nefumător.

Alte beneficii importante

Beneficii importante se observă și după 10 ani de la stingerea ultimei ţigări, când pericolul de cancer de gât scade la jumătate, iar riscul de cancer de pancreas și laringe se diminuează semnificativ. Tot după acest interval, riscul experimentării unui infarct devine similar celui înregistrat de un nefumător.

După 15 ani, și riscul fostului fumător de dezvoltare a bolilor coronariene scade până la cel experimentat de persoane care nu au fumat niciodată.