De ce bărbaţii trăiesc mai puţin decât femeile?

1098

Surprinzător, bărbaţii nu au trăit dintotdeauna mai puţin decât femeile. Acest lucru s-a schimbat la nivel global abia la începutul secolului al XX-lea, iar motivul principal este diferenţa de vulnerabilitate în faţa bolilor de inimă, au arătat de la Universităţile din California de Sud (USC) și Wisconsin-Madison.

„Am fost surprinși să observăm că diferenţa dintre bărbaţi și femei în ceea ce privește mortalitatea, care a început să fie evidentă încă din anul 1870, a fost manifestată pronunţat în intervalul de vârstă 50-70 de ani și a scăzut brusc după vârsta de 80 de ani”, a declarat Eileen Crimmsins, profesor la USC.

Studiul a cuprins peste 1.700 de persoane născute între 1800 și 1935, din 13 ţări dezvoltate, inclusiv Italia, Spania, Anglia, Danemarca, Norvegia și Franţa. Experţii au luat în calcul o serie de factori care puteau influenţa rezultatele, inclusiv bolile cauzate de fumat.

Rezultatele au arătat că, după anul 1890, bolile de inimă au avut cel mai mare impact asupra diferenţei de mortalitate între sexe. Afecţiunile cardiovasculare au crescut cu 40% raportul dintre decesele la bărbaţi și la femei cu vârste între 55 și 80 de ani.

„În special în anii ’90, bărbaţii aveau tendinţa de a consuma mai multe grăsimi saturate, care sunt legate de apariţia evenimentelor cardiovasculare”, a declarat coordonatorul studiului, dr. Hiram Beltrán-Sánchez, pentru Newsweek. Declaraţia sa a fost însoţită de exemplul Norvegiei, Danemarcei și Angliei, unde au fost observate diferenţe importante între ratele de mortalitate dintre sexe.

Fumatul a crescut diferenţele de mortalitate între sexe cu 30 de procente. Decesele au fost înregistrate în rândul persoanelor de 50-70 de ani, născute în anii 1900-1935, potrivit studiului publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

În ciuda acestor concluzii, s-a observat o creștere a longevităţii în rândul persoanelor născute după 1800. Acest lucru ar putea fi datorat adoptării unor comportamente benefice organismului, inclusiv a dietelor alimentare  sănătoase și a metodelor eficiente de prevenire a bolilor infecţioase, cred autorii.

Studii anterioare au demonstrat că femeile se bucură de o viaţă mai lungă decât bărbaţii, iar motivele sunt variate. Unul dintre acestea ar putea fi avantajul femeilor în faţa bolilor cardiovasculare. Reprezentantele sexului feminin dezvoltă probleme de inimă cu 10 ani mai târziu decât bărbaţii. De asemenea, ritmul de îmbătrânire al femeilor este mai mic decât cel înregistrat în cazul bărbaţilor, iar grija lor faţă de sănătate e mai mare decât cea pe care o acordă reprezentanţii sexului masculin.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, femeile care locuiesc în regiuni dezvoltate, cu venituri mari, pot trăi chiar și cu șase ani mai mult decât bărbaţii. În ţările sărace, femeile au o speranţă de viaţă mai lungă decât bărbaţii de circa trei ani. Japonia, Spania, Elveţia și Singapore sunt, în ordine, ţările care găzduiesc cele mai longevive femei.